Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

    Naam


    E-mail adres

    Nieuwsbrief

    In gesprek met Frederik Roijé over De Stijl en Dutch Design

    Frederik Roije met Dish of Desire

    De Nederlandse ontwerper Frederik Roijé spreken wij over zijn ontwerpen, Mondriaan en meer! Roijé staat bekend om zijn innovativiteit en creativiteit. Tijdens zijn studie aan de Dutch Design Academy in Eindhoven heeft Frederik Roijé stage gelopen bij wereldbekende ontwerpers, zoals Marcel Wanders. Sinds 2003 heeft Frederik Roijé zijn eigen designlabel. Dit label is onder zijn eigen naam Frederik Roijé. Dit Nederlandse merk is dankzij Roijé’s creatieve ontwerpen erg succesvol. Holland Design & Gifts is er trots op een prachtige set woonaccessoires en verlichting ontworpen door Frederik Roijé via www.shop.holland.com te mogen verkopen.

    Frederik Roije met Dish of Desire

    Roijé: “Mondriaan en De Stijl waren ook heel conceptueel”

    Frederik Roijé ziet de gelijkenis tussen zijn eigen denkwijze en die van Mondriaan en De Stijl. Hij vertelt ons dat conceptueel denken een belangrijke eigenschap en voorwaarde is voor het succes van creativiteit. Roijé past Mondriaans uitgangspunten hier en daar ook toe in zijn eigen werk. “Mondriaan probeerde bepaalde taferelen zo minimalistisch mogelijk neer te zetten met geometrische figuren”.

    Door de minimalistische vormen lijken Roijé’s ontwerpen slechts decoratief, maar er zit een verhaal achter! Neem de Metrobowl Amsterdam als voorbeeld. De schitterende vertaling van de grachtengordel van Amsterdam toont een duidelijke verbintenis met kunststroming De Stijl. De Stijl is tijdens Roijé’s studie uiteraard ook aan bod gekomen. De Stijl spreekt Roijé erg aan, omdat het ontwikkelen van een concept centraal stond bij deze vernieuwende denkers. Dit idee is vertaald in het krachtige lijnenspel van de Metrobowl Amsterdam. Dit ontwerp combineert functionaliteit met kwaliteit en stijl – ideaal!

    “Less is more”

    Het Storylines boekenrek is een mooi voorbeeld waar de gelijkenis goed zichtbaar is. De vorm van Storylines is voortgekomen uit een geluidsgolf. Deze geluidsgolf leidde tot een bepaalde vorm. “Als je goed kijkt, zie je dit terug”. Het is een concept dat je zelf interpreteert. Hierbij is ook een minimalistische vorm toegepast. “Less is more” zie je terug in de vormentaal. De Storylines boekenplank is één van Roijé’s producten die voor toonaangevende prijzen in aanmerking kwam. De Storylines boekenplank is in 2005 voor The Dutch Design Award genomineerd. Roijé’s strakke vormgeving zorgt ervoor dat elk ontwerp een pronkstuk wordt. Wil je ook zo’n schitterend design boekenplank in je woonkamer? Klik dan hier!

    Studio Frederik Roije

    Neutrale kleuren passend bij het ontwerp

    De Skylight Tower lampen zijn ook voortgekomen uit een conceptuele gedachte. De Skylight Tower lampen zijn kleine torentjes waarmee je je eigen Skyline kan maken! Net zoals alle andere interieur accessoires van Roijé’s hand, zijn ook de Skylight Tower lampen van hoogwaardige kwaliteit. Alle items worden lokaal in Nederland geproduceerd en afgewerkt.

    Roijé vertelt dat het juiste kleurgebruik cruciaal is voor het effect van het ontwerp. Bij de Table Tower denkt Roijé bijvoorbeeld aan New York. Hij vindt dat de kopergroene kleur versterkend werkt voor het ontwerp. Jouw woonkamer krijgt een geheel nieuwe dimensie met deze in het oog springende lampen!

    Soms gebruikt Roijé neutraal kleurgebruik, zoals wit, zwart of goud. Dit wordt toegepast omdat dit dan het mooiste bij het ontwerp past. Roijé legt uit dat als de betekenis van de kleur het ontwerp aanvult een waar kunstwerk ontstaat. Bovendien kunnen door dit neutrale kleurpalet sommige ontwerpen gemakkelijk met elk interieur gecombineerd worden.

    Frederick Roije met Skylight Tower - Holland Design and Gifts

    “Dutch Design is fascinerend”

    Frederik vertelt ons de connectie van zijn ontwerpen met Dutch Design: “Alle producten hebben een bepaald concept, slimheid en soberheid. Dit is wel Nederlands, denk ik.” Het nadenken over een bepaalde “slimheid” vinden Frederik en zijn team erg leuk om te doen. Tijdens eerdere interviews roemden andere Nederlandse ontwerpers deze typisch Nederlandse denkwijze ook. Lees hier meer over: Keecie en CLIC by Suzanne.

    Frederik vertelt dat zijn ontwerpen niet bewust Dutch Design zijn. Voor hem is het belangrijker om te doen wat hij graag doet: ontwerpen. Zijn ontwerpen zijn zo fascinerend, dat zelfs het Rijksmuseum een samenwerking met hem is aangegaan. In samenwerking met het Rijksmuseum heeft hij de adembenemende Shades of Plates collectie ontworpen. Nieuwsgierig? Neem hier een kijkje.

    Wij vinden Roijé’s ontwerpen in ieder geval een knap staaltje Dutch Design!

    Verlichting en interieur accessoires van Studio Frederik Roijé

    [product ids=”137,155,119,1445,1619″]