Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

    Naam


    E-mail adres

    Nieuwsbrief

    Richard Hutten, vader van de Domoor en creatief directeur bij Gispen

    Richard Hutten, creatief directeur bij Gispen, in gesprek met de Volkskrant over zijn Dombo of Domoor drink beker voor kinderen. Dutch Design is door hem op de kaart gezet.

    De Volkskrant publiceerde in Volkskrant Magazine een interview met Richard Hutten. Een aantal producten van zijn hand zijn te vinden in onze Holland Design & Gifts webshop. Sinds 2008 is Richard Hutten ook creatief directeur bij Gispen. Neem hier een kijkje bij de collectie van dit klassieke design merk.

    Richard Hutten, creatief directeur bij Gispen, in gesprek met de Volkskrant over zijn Dombo of Domoor drink beker voor kinderen. Dutch Design is door hem op de kaart gezet.

    In de klas met Piet Hein Eek en Hella Jongerius

    Richard Hutten is opgegroeid in Zwolle, waar destijds nog niemand gehoord had van design. Hij haalde tienen op school voor handenarbeid. Hij was ervan overtuigd dat de Akademie Idustriële Vormgeving in Eindhoven het enige was dat hij wilde. Tegenwoordig heet dit toonaangevende opleidingsinstituut de Design Academy Eindhoven. Samen met Piet Hein Eek, Hella Jongerius en Jurgen Bey vormde hij hier “een gouden lichting”. Lees onze eerdere interviews met Piet Hein Eek over de Dutch Design Week 2016 en IKEA en 3D printing.

    Richard Hutten, creatief directeur bij Gispen, in gesprek met de Volkskrant over zijn Dombo of Domoor drink beker voor kinderen. Dutch Design is door hem op de kaart gezet.

    “Vanaf dat moment stond Dutch Design op de kaart”

    Na zijn afstuderen begint Richard een studio in Rotterdam. Hutten heeft zijn succes grotendeels te danken aan de Salone del Mobile. Op deze designbeurs toonde ontwerpbureau Droog Design in 1993 zijn. Daar staat naast zijn werk ook ontwerpen van Marcel Wanders, Hella Jongerius, Piet Hein Eek en Jurgen Bey. “Ontwerpers”, zegt Hutten, “die nu de superstars van het Dutch design zijn. Ons succes is daar ontstaan, vanaf dat moment stond Dutch design op de kaart.”

    Wat is Dutch Design?

    Volgens Hutten is design “de kunstvorm met veruit de grootste impact op de samenleving”. Iedereen heeft design in huis, omdat alles ooit ontworpen is. “Van het lepeltje waarmee je in de koffie roert tot je schoenen en de auto”. Hutten vindt dit erg belangrijk omdat in vergelijking tot kunst design wel een invloed heeft op de samenleving.

    Alles wat in Nederland gemaakt wordt, is Dutch Design volgens Hutten. Het ergert hem dat bedrijven die niet innovatief zijn ook meeliften op het succes van Dutch Design. “Terwijl de kwaliteit van Marcel, Hella en mij juist is dat we een eigen signatuur hebben.”

    Het meest speelse ontwerp van Hutten: de Domoor

    Hutten omschrijft zijn stijl als “hedendaags, conceptueel, speels”. Dit speelse is terug te vinden in de Domoor. Dit is een vrolijke drinkbeker met twee overmaatse oren. Deze oren bieden veel grip, wat handig is voor zowel kinderen als ouderen. Dat verklapt ook meteen de oorsprong van dit ontwerp. Hutten zag zijn zoontje knoeien met een onhandige beker en wilde een beker ontwerpen die makkelijker hanteerbaar is voor kinderen. Zelfs koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben twee Domoren in hun keukenkastje staan. Hutten heeft jaren geleden deze bekers cadeau gedaan aan hun dochters.

    “Iedereen een Hutten”

    Hutten zei ooit: “Iedereen een Hutten.” Inmiddels heeft één op de vijftig Nederlanders een ontwerp van Richard in huis. “Dus in elke straat waar ik kom, staat een Hutten”, vertelt hij. Hij vindt het fantastisch als zijn ontwerpen onderdeel worden van andermans leven. Op deze manier krijgen zijn ontwerpen “een eigen verhaal krijgen”. Hij heeft bijvoorbeeld gehoord dat mensen de Domoor ook als kauwspeeltje voor hun hond gebruiken. “Wie een ontwerp van me koopt, mag ermee doen wat hij wil.”

    150 ontwerpen in musea

    De Volkskrant schrijft dat het werk van Hutten dan snel ‘museumfähig’ wordt. Inmiddels hangen wereldwijd 150 van zijn werken in wereldberoemde musea. Hutten is bijvoorbeeld te vinden in het MoMA New York, het Londense Victoria & Albert en het Chicago Art Institute. Het Stedelijk museum en Boijmans van Beuningen bezitten ook enkele werken. Hutten vertelt aan de Volkskrant: “Ik vind het belangrijk dat musea mijn werk verzamelen. Na die eerste Salone del Mobile in 1993 kocht het Stedelijk mijn tafelstoel al, ik was een week in de wolken.” Lees hier ons verslag van de afgelopen Salone del Mobile.

    Lees hier het gehele interview in de Volkskrant.

    Wil jij ook een ontwerp van Hutten of Gispen in huis hebben?

    [product ids=”324,350,342,331,341″]