Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  Piet Hein Eek over 3d, Ikea en Dutch design

  Piet Hein Eek over 3D printing, Ikea en de kracht van Dutch Design

  Piet Hein Eek is een gevestigde naam in de designwereld. In Nederland zeker, maar ook internationaal groeit zijn bekendheid. Hij is vooral bekend geworden door zijn sloophouten designs. Naast zijn eigen ontwerpen is Piet Hein recent gevraagd om twee collecties te ontwerpen voor IKEA. We interviewden hem al als onderdeel van de Dutch Design Week en vroegen nog even door:

  Piet Hein,

  > wat zijn volgens jou typische kenmerken van Dutch Design, wat is de kracht van Dutch Design?
  Dutch Design heeft zich geprofileerd als conceptueel en verhalen vertellend. Kijk je naar ontwerpen vanaf de jaren 1920-30 tot aan de Tweede Wereld Oorlog, dan zie je dat er veelvuldig gebruik werd gemaakt van een soort eenvoud van constructie en materialen. Misschien wat calvinistisch. Daar sluit ik voor mijn gevoel zelf ook meer op aan.

  > Wat vindt je op dit moment een van de meest veelbelovende technieken en werk je er zelf ook mee?
  Dat is op het moment wellicht het gebruik van 3D printers. Daar ben ik zelf niet mee bezig. Voor mij vertegenwoordigd ‘nieuw’ als doel op zich geen waarde. Ik ben veel meer bezig met wat er al is en daar iets nieuws mee maken. De hang naar het nieuwe maakt, dat we het oude al afdanken voordat het oude zich volledig heeft ontwikkeld. Voor mij is een oude machine, die je door en door kent en die soms zelfs is afgedankt veel leuker dan een nieuwe machine, die nog moet komen. Dit alles wil niet zeggen, dat ik nooit gebruik ga maken van een 3D printer.

  > Hoe blijf je zelf vernieuwend?
  Het gekke is dat ik eigenlijk alleen maar ontwerp wat het meest vanzelfsprekend is, zo normaal mogelijk en altijd uitgaand van de mogelijkheden, die we veelal zelf hebben gecreëerd. Datgene wat er wel is, het bestaande, is het uitgangspunt voor het nieuwe. Heel normaal dus. Als iedereen bijzonder wil zijn is het bijzonder en nieuw om normaal te zijn.

  > Ben je nooit bang dat mensen je altijd blijven associëren met de designer van het sloophout?
  Ik heb gelukkig altijd heel breed mogen werken. Een breed pakket aan ontwerpen, aanvragen en mogelijkheden. Die zijn misschien wat minder bekend bij het grote publiek. De angst dat het sloophout het enige is waar ik voor gevraagd wordt, is gelukkig ongegrond gebleven.

  Je hebt ook ontworpen voor IKEA,

  > herkennen we straks nog dat het een Piet Hein Eek is, zonder dat jouw naam erop staat?
  Niet iedereen zal het herkennen, maar in principe zit de herkenbaarheid niet in een bepaalde stijl. Ik werk bijvoorbeeld niet met een saus, die ik overal overheen giet, maar ga steeds uit van wat er is. Ikea is een totaal ander bedrijf; andere logistiek, andere klanten, andere fabrieken. Alles zo logisch mogelijk maken, geeft wel een herkenbare esthetiek. Een van de directeuren van Ikea vertelde dat hij in een fabriek tussen een groot aantal andere producten direct de vreemde eend ontdekte. Hij was daar zo blij mee. Maar ze zetten mijn naam er ook bij geloof ik.

  > Waar haal je de inspiratie voor je ontwerpen vandaan?
  Ik ben nogal procesgericht en het lezen van boeken inspireert me wat dat betreft enorm. Maar dat heeft natuurlijk niets met de vorm te maken. Maar ik raak nogal gemakkelijk geïnspireerd dus gewoon mijn ogen open houden is meer dan genoeg zelfs als ze dicht zijn blijft het door razen.

  Jean Prouvé inspireert Dutch designer Piet Hein Eek

  Wie

  > zie jij als jouw voorbeeld en waarom?
  Jean Prouvé, een Franse architect/ingenieur/ontwerper. Ik voel me verbonden met hoe hij heeft gewerkt en als ontwerper herken ik mezelf heel erg in zijn werk. Hij had een eigen fabriek en dat heb ik ook. Hij heeft hele bijzondere, tijdloze en logische dingen gemaakt.

  > Wat doe je als je niet aan het ontwerpen bent?
  Ik ben altijd aan het werk, behalve als ik sociale verplichtingen hebt. Als ik daarvan weer thuis kom, ga ik weer aan het werk. Het is een nooit stoppend project. Het is super leuk en denk ik ook noodzakelijk, maar ik ga de proef niet op de som nemen.

  > Welke nieuwe/jonge designer moeten we volgens jou in de gaten houden en waarom?
  Er zijn er echt zoveel. Ik ben veel te druk om dat in de gaten te houden. Ik word vaak gevraagd om te jureren, maar daar heb ik geen verstand van. Ik vind een heel aantal ontwerpers heel goed, maar niet specifiek één iemand.

  Een jonge designer, die tijdens de Dutch Design Week haar collectie presenteert bij Piet Hein Eek is Fenna Oosterhoff. We spraken haar hierover.

  Bestaand werk van Piet Hein Eek?

  [product ids=”1296,1297,1298,1299″]