Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  Lotte Landsheer over Cor Unum en De Stijl

  Charlotte Landsheer - Lotte Landsheer - directeur Cor Unum - keramiek ontwerpen - interview

  We zijn bij Cor Unum en hier spreken wij met Charlotte Landsheer, ontwerper en directeur bij Cor Unum. Lotte Landsheer, dochter van oprichter Zweitse Landsheer, leidt het keramiekatelier. Cor Unum betekent ‘een van hart’ en deze filosofie is zeker zichtbaar in hun werkwijze. De kracht van het atelier ligt in de combinatie van professionals, studenten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het gehele team zet zich met hart en ziel in voor het keramiekatelier. Zo is sinds 2009 Cor Unum een stichting geworden, waar Lotte met liefde en plezier lesgeeft aan studenten. De stichting is gevestigd in de Gruyterfabriek, een voormalige fabriek, in Den Bosch.

  Charlotte Landsheer - Lotte Landsheer - directeur Cor Unum - keramiek ontwerpen - interview

  Landsheer laat Cor Unum groeien met internationale ontwerpers

  Na haar opleiding in Tilburg en enkele jaren werkervaring, start Lotte Landsheer bij Cor Unum als werkleider. Met de nieuwe afdeling productontwikkeling zorgt Lotte voor het nieuwe gezicht van Cor Unum. Vanaf dan werkt het keramiekatelier samen met internationale (gast-) ontwerpers, architecten en beeldend kunstenaars. Cor Unum groeit onder Lotte’s leiding uit tot een prachtig keramisch atelier met designers zoals David Derksen, Kranen/Gille, Roderick Vos en Floris Hovers.

  “De Stijl, en de enorme beweging die dat teweegbracht, wordt slechts zelden in verband gebracht met wat we vandaag verstaan onder Dutch Design”

  In het kader van het themajaar Van Mondriaan tot Dutch Design praten wij met Lotte Landsheer over De Stijl. “Vaak zonder dat we het beseffen refereren we aan principes, vormen en composities van deze stroming. Dit komt vooral doordat het zo tijdloos is gebleken en goed aansluit bij de hedendaagse vormgeving,” vertelt Lotte ons enthousiast. Een van de bekendste stukken van De Stijl is de iconische Rietveld stoel. “Dit unieke ontwerp vergeet men niet zomaar.” Lotte merkt echter op dat De Stijl slechts zelden in verband wordt gebracht met wat vandaag verstaan wordt onder Dutch Design. Terwijl de principes van De Stijl veel invloed hebben op onze hedendaagse kunststroming.

  De Stijl als inspiratie en bevestiging

  Lotte Landsheer vertelt dat De Stijl haar niet alleen inspireert, maar ook haar visie op kunst bevestigt. “Het is heel belangrijk om niet naar de gevestigde orde en naar heersende trends te kijken en ook niet in het verleden te blijven hangen,” vertelt Lotte ons. Volgens haar respecteren Dutch designers deze historie en schatten dit op de juiste waarde, binnen de relevante context. “Het is een besef, dat wortels geeft aan waar ontwerpers vandaag mee bezig zijn.” Zelf waardeert Landsheer De Stijl, omdat het tekenend is voor Nederlandse kunst. Het is volgens haar veelzeggend dat Nederland al zo’n lange traditie van “onconventionele en vooruitstrevende ontwerpen” kent. Lotte vindt het belangrijk om “met een weide blik” toch dichtbij haarzelf te blijven in haar ontwerpen. Op deze manier zorgt zij ervoor dat haar werk authentiek en eerlijk blijft.

  Lotte Landsheer zoekt de grenzen van keramiek op

  Lotte Landsheer gebruikt als directeur van Cor Unum De Stijl-gedachtegoed als houvast. Cor Unum kijkt met een frisse blik naar de wereld. Om Lotte’s eigen keramieken ontwerpen als voorbeeld te nemen: haar ontwerpen worden niet begrensd door de veronderstelde mogelijkheden van kleitechnieken. Met haar passie tilt Lotte Landsheer haar vakgebied naar een hoger niveau. Daarom zijn haar ontwerpen wereldwijd erg in trek. Het keramiek van Landsheer staat goed in ieders keuken, woonkamer of kantoor.

  Meer lezen over De Stijl of Cor Unum, klik dan hier.

  Vind hier keramiek ontwerpen van Cor Unum!

  [product ids=”1178,1160,1162,1152″]