Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  Gerrit Rietveld’s best bewaarde geheim

  Gerrit Rietveld bewaart een geheim op Slot Zuylen

  Gerrit Rietveld begon zijn carrière in Slot Zuylen in Oud-Zuilen. Dat is bij maar weinig mensen bekend. Toen Rietveld 17 jaar was, leerde hij de kneepjes van het vak in het atelier van zijn vader. De jonge leerling werkte in opdracht van de toenmalige kasteelbewoner, baron van Tuyll van Serooskerken. Hij vervaardigde rond 1905 een reeks neogotische meubels. Deze zijn speciaal gemaakt voor én in het Poortgebouw, omdat het niet door de smalle trap paste. In dit vroeg zestiende-eeuwse bouwwerk huizen ook meubels gemaakt door Rietvelds vader. Samen drukken vader en zoon een stempel op het kasteelinterieur van Slot Zuylen. De aanwezigheid van deze bijzondere samenwerking is aanleiding voor de themarondleiding ‘Rietveld in Slot Zuylen’.

  Rietveld Slot Zuylen

  Rietveld Slot Zuylen

  Eerste werk van Gerrit Rietveld is herkenbaar voor “latere baanbrekende oeuvre”

  Gerrit Rietveld kreeg de opdracht om meubels te maken die een eenheid vormen met de architectuur van het Poortgebouw. Zo leggen gastcurator Nico Hijman en conservator van Slot Zuylen Gerbrand Korenaar uit. “In de meubels zie je Rietvelds traditionele origine, maar de vernieuwende elementen erin getuigen tegelijkertijd van zijn bijzondere ontwerp vaardigheden”, aldus Hijman. Conservator van Slot Zuylen Gerbrand Korevaar valt Hijman bij: “Die onderlinge verbinding tussen meubels en de ruimte eromheen zoekt Rietveld ook in zijn latere werk, zoals bij het Rietveld Schröderhuis. De opdracht voor Zuylen was in die zin een prelude voor Rietvelds latere baanbrekende oeuvre.” Rietveld haalde onvoldoende voldoening uit het maken van traditionele meubels, omdat hij hierin een toekomstvisie miste. Nadat hij zich volledig richt op moderniteit, sluit hij zich daarom in 1919 aan bij De Stijl.

  Slot Zuylen toont de veranderingsdrang van de baron

  Tijdens de rondleiding ‘Vernieuwing aan de Vecht’ maken bezoekers een reis door de recente geschiedenis van Slot Zuylen. Baron van Tuyll van Serooskerken stoomde vanaf 1900 Slot Zuylen klaar voor de 20e eeuw. Deze baron staat beter bekend als de ‘betonbaron’, omdat hij een sterke vernieuwingsdrang had. Zijn visie sluit aan bij het gedachtegoed van De Stijl. Dit eeuwenoude slot presenteert naast de originele meubels ook een aantal iconische Rietveld meubels uit de jaren ’20 in het historische kasteelinterieur. Deze rondleiding verheldert hoe vooruitstrevend de strakke vormgeving van De Stijl was.

  Normaal is het Poortgebouw niet te bezichtigen voor publiek. Ter gelegenheid van het themajaar Van Mondriaan tot Dutch Design openen de deuren van deze intieme ruimte. Tot 24 september zijn dagelijks rondleidingen toegankelijk voor bezoekers.

  Kijk voor de details op: www.slotzuylen.nl

  [product ids=”558,1063,455,1649″]