Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  De echte Design week ter wereld is de Dutch Design Week, aldus Piet Hein Eek

  Interview Piet Hein Eek Dutch Design week 2016

  Natuurlijk neemt Piet Hein Eek ook dit jaar deel aan de Dutch Design Week. Hij is een grote naam in de Nederlandse design wereld en hij biedt zijn werkplaats, restaurant en presentatieruimte tijdens de Dutch Design Week aan voor presentaties van jonge ontwerpers. Wij vonden het daarom de hoogste tijd voor een gesprek met deze top Dutch Designer en stelden hem een paar vragen, waarop Piet Hein met zijn aanstekelijke enthousiasme en tomeloze energie antwoordde:

  > Piet Hein, de Dutch Design Week staat dit jaar in het teken van The making of. Hoe komt dit thema bij jou naar voren?
  Wij hebben eigenlijk niet echt iets speciaals hoeven doen om gehoor te geven aan het thema. Het thema is namelijk erg breed te interpreteren en is eigenlijk toepasbaar voor elk jaar. De Dutch Design Week heeft namelijk zijn roots in Eindhoven liggen. Het is hier allemaal begonnen. Onze werkplaats in Eindhoven is onderdeel van de Dutch Design Week en een bezoek aan onze werkplaats biedt voldoende sfeer om ‘the making of’ van Dutch design te proeven.

  > Wat vind jij van de Dutch Design Week, hoe beleef jij deze tentoonstelling?
  De Dutch Design Week is de enige echte Design Week in de wereld, vind ik, omdat het echt van ontwerpers is en niet van grote fabrikanten. Het hele proces van ontwerp tot product is van ons, de designers. Het zijn de kleine bedrijven en jonge ontwerpers die hun producten en hun ontwerpproces hier laten zien. Dat is hoe de Dutch Design Week begonnen is en wat de Dutch Design Week nog steeds bijzonder en leuk maakt.

  > Je hebt een prachtige werkplaats met een winkel, het restaurant en je verhuurt ook nog een vergaderruimte. Hoe ben je erop gekomen dit te doen?
  We hebben altijd eigen verkoop gehad in de collectie, maar dit liep in het begin nog niet echt hard. Later werd het wel bekender en toen besloten we op zoek te gaan naar een andere locatie. Omdat bezoekers vaak van ver komen, overwogen we ze ook een hapje aan te bieden. Zodoende is ons restaurant ontstaan. Het is vanzelf uitgegroeid tot een prettige multifunctionele werkruimte.

  Studio Piet Hein Eek Dutch Design Week 2016
  > Je stelt jullie complex tijdens de Dutch Design Week beschikbaar voor exposities van jong talent. Zit er wel eens een designer bij waarmee jij zou willen samenwerken?
  Eigenlijk is de essentie van ons bedrijf dat we het hele proces van idee tot consument onder één dak hebben gebracht. Komende week presenteren tientallen designers zich onder dat zelfde dak en op veel andere plekken in Eindhoven. Voorgaande jaren zijn daar schijnbaar toevallig samenwerken met Floris Wubben en Borre Akkersdijk uit voortgekomen. We zien wel wat er nu gebeurt.

  > Kiezen jullie zelf de ontwerpers, die bij jullie komen presenteren tijdens de Dutch Design Week?
  Nee, zij benaderen ons. Het is onder designers vrij bekend dat wij ruimte bieden en wij krijgen dan ook direct na de Dutch Design Week al veel aanvragen voor de volgende editie van de Dutch Design Week.

  > Op welke basis maken jullie een selectie wie er in de studio van Piet Hein Eek presenteert?
  Wij vinden het belangrijk om met jonge ontwerpers te werken, die gedreven zijn door creativiteit en waarvan het bedrijf nog in de kinderschoenen staat. Echt startende designers en bedrijfjes. Geen gevestigde namen maar de energie en het enthousiasme maar ook “het op er of onder” van de starters wat zo kenmerkend is voor de Dutch Design Week vinden we het allerleukst om onderdak aan te bieden.

  > Kun je een tipje van de sluier oplichten wat ons te wachten staat tijdens deze 15e editie van de Dutch Design Week; heb je een nieuw ontwerp dat je dit jaar op de Design Week gaat presenteren?
  Elke Dutch Design Week presenteren we alles wat we het jaar ervoor gemaakt hebben inclusief wat de nacht voor de ddw af is gemaakt ”altijd spannend dus” maar dit jaar hebben we een hele bijzondere presentatie van meubelen en zelfs een heel interieur, die we decennia geleden hebben verkocht en die we nu weer aanbieden. Wij waren erg verast door deze unieke stukken dus kom maar gewoon kijken.

  > Heb jij een tip waar de bezoeker dit jaar echt moet gaan kijken op de Dutch Design week?
  Ik vind Sectie-C altijd heel leuk door de grote hoeveelheid ateliers. Het is op een saai industrieterrein, maar door al die creatieve bedrijven super leuk en tijdens de Dutch Design Week doen ze hun deuren open. Ik heb het wel druk, maar Sectie-C bekijk ik altijd en ik probeer daarnaast nog zo’n drie tot vier locaties te bezoeken. Niet zozeer voor de inspiratie, maar gewoon om gelukkig te worden van het enthousiasme van al die (jonge) ontwerpers waar er zoveel voor het eerst hun vaak verassende werk tonen.

  We zijn erg nieuwsgierig geworden wat voor nieuw werk Piet Hein Eek zal brengen en of het in lijn is met zijn voorgaande meubels en producten. Wij gaan zeker een bezoek brengen aan de Dutch Design Week.

  Bestaande producten van Piet Hein Eek

  [product ids=”1296,1189″]