Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  Duo Design: als “jonge honden” afzetten tegen De Stijl

  Duo Design - Gert Jan Vogel

  Het Nederlandse merk Duo Design is opgericht door ontwerpers Emiel Vaessen en Gert Jan Vogel. Duo Design staat voor eenvoud en subtiele details. De herkenbare Duodesign’s zijn gemaakt van hoogwaardige materialen. Wereldwijd zijn de Duodesign’s erg gewild. Ook verschillende musea stellen een aantal ontwerpen van Duo Design tentoon. Holland Design & Gifts spreekt met Gert Jan Vogel over Duo Design en over De Stijl.

  Duo Design - Gert Jan Vogel

  Duo Design beïnvloed door De Stijl

  Gert Jan Vogel is de ene helft van het duo. Hij leerde Emiel Vaessen kennen op de Academie van de Kunsten in Rotterdam. Van 1980 tot 1985 volgden zij op de kunstacademie interieur- en meubelontwerp vakken. Hun docenten waren “stuk voor stuk ‘kinderen’ van De Stijl”. Zo heeft een van hun voormalige docenten nog met Gerrit Rietveld samengewerkt. Als ‘jonge honden’ wilden zij zich daar graag tegen afzetten. Milanese stromingen als Studio Alchimia en Memphis volgden zij op de voet. Pas later valt het Gert Jan Vogel op, dat De Stijl wel invloed heeft gehad op hun manier van ontwerpen.

  De Stijl is verwant aan Bauhaus

  Op onze vraag over wat Gert Jan Vogel van De Stijl vindt, geeft hij enthousiast antwoord. “Het is een brede maatschappelijke ontwikkeling, die een belangrijke stempel heeft gedrukt op gebieden als kunst, architectuur, literatuur als gevolg van sociale- en industriële veranderingen.” Gert Jan Vogel ziet De Stijl niet alleen als een Nederlandse stroming. In heel Europa zijn op het moment van De Stijl soortgelijke stromingen opkomend. Bauhaus is in zijn ogen nauw verwant aan De Stijl. Hij vertelt ons dat dit ook verklaart waarom er internationaal onderscheid wordt gemaakt tussen Mondriaan voor, tijdens en na zijn Parijse periode.

  De Stijl zichtbaar in Nederlands design

  In ‘vormgevingsland’, zoals Gert Jan Vogel het noemt, zijn er in de loop der jaren veel heftige ontwikkelingen geweest. Onder andere van het uitbundige Studio Alchimia had hij verwacht dat hun populariteit oneindig zou zijn. In tegenstelling tot deze verwachtingen blijkt het succes van Studio Alchimia maar van korte duur. Gert Jan bevestigt dat De Stijl daarentegen nog steeds veel invloed heeft. Hij stelt dat de vormgevingskenmerken van De Stijl nog steeds Nederlands design bepalen. Gert Jan omschrijft het als “simpel met een oog voor kleine details”. Dit past bij de omschrijving van Duo Design. Ook merkt hij op dat De Stijl in bredere zin sterke invloed heeft op Noord-Europees design. Zelf ziet Gert Jan nu de overeenkomsten tussen zijn eigen ontwerpen en De Stijl. Duo Design heeft uit bewondering een ontwerp aan het themajaar ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’ gewijd. Dit prachtige, rustieke item is te koop in onze webshop!

  Benieuwd naar andere ontwerpers over De Stijl? Lees hier onze interviews met: Lotte Landsheer, Frederik Roijé, Hollandsche Waaren, CLIC by Suzanne.

  Duo Design in de webshop:

  [product ids=”272,275,274,297″]