Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  Ode aan het Nederlandse Landschap van 2021

  dutch design ode to dutch landscape

  De tijd vliegt snel voorbij en ongemerkt zitten we al in het jaar 2021. Een jaar dat voor heel Nederland een grote impact zal hebben, een impact die Nederland nog nooit heeft meegemaakt. Holland Design & Gifts wenst iedereen een voorspoedig, gezond en gelukkig nieuwjaar toe! De kans is groot dat we aankomend jaar meer tijd zullen besteden in Nederland dan in het buitenland, omdat het einde van de corona crisis helaas nog niet in zicht is. Om deze reden willen we graag het themajaar Ode aan het Landschap in Nederland aan het licht brengen en zal het inspiratie geven om er toch weer een spetterend jaar van te maken! 

  Ode aan het Nederlandse landschap

  Het Nederlandse landschap staat in 2021 in de schijnwerpers. Op maar weinig plekken in de wereld is het landschap op korte afstand zo divers als in Nederland. Het weerspiegelt de eeuwenoude verbintenis tussen mens en natuur. In de geschiedenis van Nederland heeft de mens veel invloed gehad op het landschap. Keuzes uit het verleden hebben invloed op de toekomst. Nederland zal zijn vindingrijkheid hard nodig hebben om het landschap leefbaar en vruchtbaar te houden. Het startschot van het themajaar Ode aan het Landschap is op 8 oktober 2020 in het Limburgs Museum in Venlo gegeven met de tentoonstelling Machtige Maas, Muze Monster Moeder en Moordenaar. 

  Themajaar 2021

  Zoals voorheen wordt dit themajaar georganiseerd door NBTC in samenwerking met meerdere partners. Alle deelnemende partners zijn: Achterhoek, Flevoland, Friesland, Hollandse Waterlinies, Limburg, Nationale Parken en Noord-Holland. Dit jaar werken deze zeven partners samen om ervoor te zorgen dat Nederland meer aandacht, kennis en waardering genereert voor haar landschap. Een Ode aan het Landschap dus. Voorheen was het doel van de themajaren gericht op het verspreiding van toeristen door het land. Echter ligt dit jaar de focus ook op een maatschappelijke opgave.  Het themajaar is het startschot voor de toeristische visie ‘Perspectief 2030’ dat gericht is op het gemeenschappelijke belang van toerisme voor bedrijven, bezoekers en bewoners. Dit themajaar zal cultuur en natuur met elkaar te verbinden. Daarnaast zal de nadruk leggen op de schoonheid, maar ook op de kwetsbaarheid van het landschap. 

  De grote inspiratiebron

  Het Nederlandse landschap als inspiratiebron gaat eeuwen terug. Ons diverse landschap inspireerde de volgende personen. Van Gogh in Brabant, Mondriaan in Domburg, De Ploeg in Groningen en Monet in de Zaanstreek. Tegenwoordig inspireren de hedendaagse schilders en kunstenaars in onze landschappen en Nationale Parken bij het ontwerpen van land art en buitenkunst.

  Zo ook Wanda van Riet. Zij raakte geïnspireerd door diverse oude foto’s van het strand in Zandvoort die gemaakt zijn tussen 1890 en 1920 en ontwierp de Hendrik’ vouwvaas met Strik strand bij Zandvoort. Een ander mooi product dat een Ode is aan het Landschap is de Metalbird Ekster metalen vogel silhouet, ontworpen door Henk Lakeman. De metalen vogels van Metalbird zijn ook verkrijgbaar als uil, specht, merel, winterkoninkje, roodborstje, zwaluwen en ijsvogel. Ook raakte Knits For Your Inspiration geïnspireerd door het Nederlandse landschap en ontwierp de Wollen sjaal vuurtorens. Dit is een sjaal met een verhaal, want de vuurtorens van Vlieland, Texel en het baken van Willemsduin op Schiermonnikoog zijn erin verwerkt. Een bijzonder cadeau voor hem of haar!

  Wat staat er op de planning?

  Binnen de plannen voor het themajaar Ode aan het Landschap krijgen vooral landschappen, kunstenaars en musea een centrale rol. De activiteiten zullen variëren van exposities, openlucht tentoonstellingen, kunstroutes en kunstprojecten tot excursies en schilderprogramma’s. Alle activiteiten zullen verspreid plaatsvinden door heel het land. De officiële opening van het Themajaar Ode aan het Landschap is op donderdag 18 februari 2021. Meer informatie over de tijd, locatie en het programma van de officiële opening zal binnenkort gepubliceerd worden!