Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

    Naam


    E-mail adres

    Nieuwsbrief

    Van Thonet tot Dutch design | Het Stedelijk museum

    van Thonet tot dutch design

    Over de afgelopen 125 jaar zijn vele ontwerpen en designs baanbrekend en actueel geweest in de designindustrie. Meubels die de ontwerp industrie op de kop hebben gezet, hebben voor veel innovatie en creativiteit in deze sector gezorgd. Dit is het stedelijk museum in Amsterdam ook opgevallen. Vanaf afgelopen zomer laten zij een ruime selectie van de beroemde collectie vormgeving zien, van Thonet tot Dutch design. In deze collectie bevindt zich onder andere een bank van Thonet, Scandinavische vormgeving, opkomst van plastic in de jaren 60, Italiaans Memphis design uit de jaren 80 en Dutch design. 

    Collectie vormgeving in het Stedelijk

    De vormgever

    Kunstenaar-ontwerper Bas van Beek heeft de tentoonstelling Van Thonet tot Dutch Design vormgegeven. ‘Designcollecties moet je iedere tien jaar opnieuw laten zien, maar zeker niet steeds op dezelfde manier. De stijlkamers die het Stedelijk tot in de jaren zeventig had, lijkt me nu meer iets als heroverweging. En wat het verleidelijk presenteren van objecten betreft, zijn musea links en rechts ingehaald door ­Dyson, Apple en andere commerciële retailers.’’, laat Bas van Beek weten in een interview aan Het Parool. 

    Elke generatie

    Doordat de collectie voortstroomt uit vele decennia design, zijn er herkenningspunten voor elke generatie te zien. Zelfs voor kinderen! In 1965 besteedde het Stedelijk in de tentoonstelling Kinderspel voor het eerst uitgebreid aandacht aan speelgoed en kindermeubilair. Vanaf dat moment zou dit een belangrijk onderdeel van de vormgevingscollectie vormen. In de tentoonstelling is één grote zaal gewijd aan ontwerpen voor kinderen, van onder meer Charles & Ray Eames, Victor Vasarely, Enzo Mari en Ineke Hans.

    Dutch design in duurzaamheid en corona-crisis

    De tentoonstelling focust zich niet alleen op oude ontwerpen en designs, maar juist ook op hedendaagse ontwerpen, duurzaamheid en de impact van de coronacrisis. Denk bijvoorbeeld aan de Sloophoutkast van Piet Hein Eek uit 1990, een vroeg voorbeeld van duurzaam materiaal gebruik. In de zaal over Dutch design is ook aandacht voor de impact van de coronacrisis. Bevindingen uit enquêtes van met Nederlandse beroeps ontwerpers laten interessante resultaten zien en worden, deels digitaal, ontwerpen gepresenteerd die reageren op deze crisis.

    Ben jij nu ook zo enthousiast geworden over Dutch Design, als die van Piet Hein Eek, neem dan een kijkje in onze webshop