Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  Ambacht midden in de stad: Cre8

  Een werkplaats waar producten worden gemaakt midden in het centrum van Amsterdam hoor je niet vaak. Veelal zit dit juist buiten het centrum gevestigd. Maar bij Cre8 is dit anders. Ze hebben een unieke plek aan de Herengracht met een winkel en sociale werkplaats waar ambacht plaatsvindt. Hier draait alles om digitaal fabriceren, zoals 3D-printen en lasersnijden. Met Holland Design & Gifts gingen we bij Cre8 op bezoek en spraken we met Jurre Groenenboom.

  Cre8 ambacht Jurre
  Foto van Jurre Groenenboom   

  Ambacht zichtbaar voor publiek

  Jurre Groenenboom is, samen met Maria Nguyen, de oprichter van Cre8. Zij zijn deze (sociale) werkplaats gestart, omdat zij graag de productie weer terug wilde halen naar Nederland. Jurre werkte in het verleden vaak met producenten in China, waarbij het contact moeizaam ging en hij vond dat dit ook gewoon in Nederland kon plaatsvinden. Met de productietechnieken, die cre8 inzet is dit zeker mogelijk. Lasersnijden en 3D printen zijn “schone” technieken, die zelfs in een kantoor en midden in de stad mogen worden uitgevoerd. Het leuke van een plek in het midden van de stad is, dat het ambacht dan ook veel makkelijker door publiek bekeken kan worden.

  Cre8 ambacht 725x484

  Creatief bezig zijn

  Bij Cre8 werken jongeren met een achterstand op de arbeidsmarkt. Samen met “Streetcornerwork” (jeugdhulpverlening en verslavingszorg) worden jongeren geholpen om terug te keren in de maatschappij en ze leren weer plezier te hebben door iedere dag iets te doen. Jongeren worden opgeleid als ambachtslieden en zijn met name betrokken bij het maakproces. “Cre8 is nieuw digitaal ambacht met verschillende ambachtslieden”, vertelt Jurre. Voor jongeren is Cre8 een gave plek om te werken, 3D printen is een nieuwe techniek, waar ze met trots over kunnen vertellen aan hun vrienden.

  Cre8 werkplaats 725x484

  De combinatie van technieken en materialen inspireert

  Jurre en Maria ontwerpen de producten. Ook wordt er af en toe samengewerkt ontwerpers van de Hogeschool van Amsterdam en met externe ontwerpers, zoals met Daan Brouwer, een zilversmid in Haarlem. De meeste creatieve ideeën voor het design ontstaan eigenlijk tijdens het productieproces. Door dagelijks te werken met de apparatuur en de materialen ontstaan nieuwe ideeën, nieuwe inzichten en verrassend design. “We werken veel samen, we inspireren elkaar en we proberen van alles uit”. Op het moment maakt Cre8 verschillende lampen. De lamp ‘Frenk’ is zo’n geslaagd experiment. Voor deze lamp zijn de technieken 3D printen en lasersnijden gecombineerd. En op de lamp ‘Bo’ is ook een mooi ontwerp. ‘Bo’ is helemaal met de laser uit kunststof gesneden. “Maar ook maken we sieraden en decoraties voor kinderkamers”.

  De 3D druktechniek maakt uniek design mogelijk

  “Het patent op de techniek 3D printen is enkele jaren geleden verlopen, waardoor iedereen er nu mee kan werken. Dit is de reden dat het nu een hype is geworden” verteld Jurre. “Het fijne van de 3D printtechniek is de ontwerpvrijheid die je hebt. Je kunt namelijk iedere vorm maken, die je wilt”. 3D printen zal voorlopig niet alle technieken overnemen, want het is nog niet geschikt voor massaproductie. Wel kunnen er unieke producten mee gemaakt worden en dat maakt het bijzonder. Hier maakt Cre8 volop gebruik van en zal dit ook zeker nog blijven doen.

  Producten van Cre8

  [product ids=”1596,1596,1585,1594″]