Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

    Naam


    E-mail adres

    Nieuwsbrief

    CLIC by Suzanne: uitgesproken Dutch Design sieraden

    clic sieraden bij Shop.holland.com

    Holland Design & Gifts biedt een reeks stijlvolle Dutch Design Clic sieraden aan van het Oerhollandse merk CLIC by Suzanne. Suzanne Schaars-Hettinga vertelt ons iets meer over CLIC by Suzanne. De naam CLIC zegt eigenlijk al genoeg. CLIC is ontstaan uit een innovatief ontwerp voor eenvoudige sieraadsluitingen. De methodiek van het kliksysteem vormt de basis voor haar gehele sieraden collectie. De naam CLIC vindt zijn oorsprong in de ‘klik’ die je hoort als je de twee ‘C’s’ van het allereerste ontwerp, de armband A1, op elkaar zet.

    Suzanne725x484

    Aluminium sieraden zijn niet ‘hot’ – of toch wel?

    Ruim 15 jaar geleden kreeg Suzanne het verzoek een sieraad van aluminium te maken. Door haar goudsmidsopleiding was zij, net als andere edelsmeden, niet gewend om met aluminium te werken. Er heerste destijds een tendens dat sieraden goud of zilver ‘horen’ te zijn. Uiteindelijk beviel haar deze onconventionele aanpak ontzettend goed. De strakke vormgeving oogt erg aantrekkelijk. Haar aluminium ontwerpen vallen in het begin vooral in de smaak bij de zogenaamde “vrije denkers van de sieradenbranche”, de galerijen. CLIC verovert het hart van klanten. Nadat dit aansloeg, heeft ze de verkoop uitgebreid naar onder andere museumwinkels. Haar sieraden zijn ook populair in het buitenland. Sinds vorig jaar is Amerika daaraan toegevoegd. It’s a dream come true. Haar oog is nu gevallen op een plekje voor haar sieraden in de winkel van het MoMA in New York.

    Creatief experimenteren in de werkplaats

    Suzanne is geregeld in de werkplaats te vinden om aan nieuwe ontwerpen te werken. Ze vindt het leukste aan haar vak dat ze nieuwe modellen kan ontwikkelen. Vooral het denkproces tijdens de beginfase vindt zij fantastisch om te doen. “Ik zoek naar de eenvoud en een verrassing daarin. Dit ontstaat spontaan, en heeft vaak weinig denkwerk nodig.” Nieuwe ideeën ontstaan vaak spontaan. Daarom heeft zij “altijd pen en papier in de buurt.”

    De lengte van het proces van concept tot realisatie verschilt. Dit kan uren tot weken duren. Volgens Suzanne hebben haar beste ontwerpen een kort ontwikkelingsproces. De technische uitvoering is veel experimenteren. “Als je het aan het maken bent en alles valt in elkaar is dat heel leuk om te zien.” CLIC’s team werkt vanuit een werkplaats en atelier in Den Bosch. Suzanne’s team is verantwoordelijk voor de volledige vervaardiging van de sieraden. Ook de afwerking wordt handmatig gedaan door haar goudsmeden in eigen atelier.

    Sieraden bewerken: CLIC by Suzanne

    Suzanne: “Ik luister…”

    Suzanne vormt nieuwe ideeën voor sieraden naar aanleiding van gesprekken die zij voert met klanten. Een keer vroeg een klant of het ook mogelijk was om het aluminium te combineren met rosé goud. Op deze manier is CLIC uitgegroeid tot een sieradenmerk met vijf verschillende lijnen. Elke lijn heeft een kenmerkende eigen, uitgesproken stijl. Maar wat elk sieraad gemeen heeft is het draagbare ontwerp. Functionaliteit is voor Suzanne leidend in haar ontwerpen. Door deze kernwaarde zijn Suzanne’s sieraden in trek bij reumapatiënten. De magneetjes in de sluiting van de colliers en armbanden maken sieraden gemakkelijk in gebruik, met name voor reumapatiënten. Dit heeft vorig jaar geleid tot een samenwerking met het Reumafonds. Ook dit jaar lanceert CLIC vermoedelijk een nieuw sieraad in het kader van de Wereld Reuma Dag.

    Een dappere keuze loont

    Door haar brede interesse wist Suzanne niet meteen dat haar hart in het vervaardigen van sieraden zou liggen. Wel geeft zij aan dat zij altijd “als een echte snuffelaar” in etalages van juweliers aan het kijken was en door tijdschriften bladerde. Haar universitaire studie economie in Amsterdam combineerde Suzanne met goudsmidlessen voor hobbyisten in de avonduren. Echter kwam zij tijdens haar studiejaren erachter dat de snelle financiële wereld haar niet gelukkig zou maken. Haar hart volgend, heeft zij de universiteit voor de Vakschool verruild. Omdat Suzanne voldoening in haar werk vooropstelt, heeft zij de sprong gewaagd en is overgestapt naar de creatieve wereld. Op advies van haar docent is zij naar de vakschool gegaan om eerst de techniek te leren alvorens zij een eigen smaak zou ontwikkelen.

    Suzanne sierraden beeld

    De Stijl als onbewuste leidraad van CLIC sieraden

    Suzanne legt ons uit dat zij haar stijl ontwikkelde door veel te kijken naar anderen. De kunststroming “De Stijl” is toonaangevend geweest voor haar zoektocht naar een eigen identiteit in de vormgeving van haar sieraden. De Stijl inspireert haar doordat deze stroming de nadruk legt op “het uitvergroten van de dagelijkse werkelijkheid”. De overzichtelijke eenvoud die hierop volgt, is wat Suzanne nu zoekt en uitdrukt in haar CLIC sieraden. Zij is “gefascineerd hoe je met zo weinig zoveel impact kunt hebben”. Eenvoudige en duidelijke grafische vormen zijn centrale thema’s voor CLIC.

    De radicale vernieuwing door De Stijl van het begrip schoonheid is essentieel geweest voor het huidige dagelijks leven. De grootste overeenkomst tussen De Stijl en CLIC is de vernieuwing van het sieraadontwerp. CLIC gebruikt namelijk een combinatie van nieuw materiaal en een nieuwe sluitingsmethode. Daarnaast geeft Suzanne aan dat zij “het zoeken naar schoonheid” herkent in haar ontwerpen. Bovendien is door het primaire kleurgebruik in CLIC sieraden een duidelijk verband te leggen met De Stijl. Ondanks dat De Stijl haar inspireerde, is het haar pas later opgevallen dat er een sterke verbinding is tussen De Stijl en haar eigen identiteit. Suzanne zegt wel gefascineerd te zijn door De Stijl zonder zich bewust te zijn dat dit de basis is voor de CLIC sieradencollectie. Volgens haar zijn veel Nederlandse ontwerpers zich niet bewust van de aanwezigheid van de vormentaal van De Stijl in hun eigen ontwerpen.

    Geïnteresseerd in meer De Stijl? Al eerder schreven we artikels over het themajaar Van Mondriaan tot Dutch Design. Onderwerpen omvatten Amersfoort voor Mondriaan liefhebbers, het primaire kleurgebruik en de Keukenhof.

    Dutch Design herkenbaar door “functioneel slimmigheidje”

    De grafische sieraadontwerpen van CLIC sieraden sluiten naadloos aan bij Dutch Design. Suzanne vindt “eenvoud typerend voor Dutch Design”, wat te zien is in haar sieraadontwerpen. Zij herkent Dutch Design ook aan het materiaalgebruik, de minimalistische vormgeving en een “functioneel slimmigheidje”. Precies zoals de grappige binnenzijde van Keecie’s tassen zoekt Suzanne naar een verrassend element in haar sieraad. Dit “verrassings- en verwonderingseffect” zoekt zij in de verwerking van de sieraadsluiting in het ornament. Ook speelt origineel materiaalgebruik een rol in haar sieraadontwerpen. Zij past kabeltjes uit de medische industrie toe in haar ontwerp. “Het draait bij mijn ontwerpen om de verwondering van de vorm.“

    Wil jij nu ook een sieraad van CLIC by Suzanne? Neem dan een kijkje in onze webshop. Hier is een ruim aanbod CLIC colliers, armbanden en oorbellen te vinden.

    Clic sieraden

    [product ids=”1405,974,970,965″]