Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

    Naam


    E-mail adres

    Nieuwsbrief

    Danielle Origami lampen van Dutch Designer Daniëlle Verbeeten

    Daniëlle Origami lampen

    Tijdens deze donkere wintermaanden besteed Holland Design & Gifts aandacht aan verlichting. Want we hebben in Nederland een naam op te houden als het gaat om verlichting en dan met name Design verlichting. Bij Holland Design & Gifts verkopen we dan ook flink wat verlichting. Van eigenwijze vintage lampen tot lampen waarmee je een statement maakt. Zo bieden we onder andere verlichting aan de Nederlandse ontwerper Daniëlle Verbeeten. Daniëlle ontwerpt lampen met een papieren kap. Deze lampen worden allemaal handmatig geproduceerd. Hoe Daniëlle haar ontwerpen bedenkt, haar collectie Daniëlle Origami lampen samenstelt en wat haar lampen zo bijzonder maakt, lees je in dit blog van Holland Design & Gifts.

    Daniëlle origami papieren lampen

    We spraken met Daniëlle Origami lampen uhh Daniëlle Verbeeten

    Gefeliciteerd! We zien een groeiende belangstelling voor jouw lampen. Ervaar jij ook een groeiende belangstelling? Waar merk je dat aan?

    Ja zeker, dat merk ik. De vraag naar Danielle Origami Lampen stijgt. Ik merk dat ik een het een stuk drukker heb:).

    Is er een specifiek model lamp dat erg populair is? Zo ja, welke lamp is dat?

    Eigenlijk zijn de lampen gelijkwaardig in populariteit. En dat komt omdat de lampen naast prachtige lichtobjecten ook gewoon functioneel zijn in je huis. En op de ene plek heb je graag een Discus of een Ilyas hanglamp. Die is groot, een hoofdlichtbron en een statement in je kamer. En op een andere plek heb je graag een wat kleiner lampje dat sfeer licht geeft, zoals de Idris.

    Dit is een van de vele ontwerpen in de collectie van Daniëlle Origami lampen. De collectie is weliswaar niet heel groot, maar toch flink gevarieerd qua stijlen en vormen. Wat zijn de overeenkomsten van de collectie en waarom is er juist voor deze varianten in de collectie gekozen?

    De lampen hebben duidelijke structuren en patronen gemeen. En toch zijn ze complex. Door spel van diepte en schaduw verenigen ze allerlei tegenstellingen. En dat vind ik boeiend. Strakke vormen versus zacht geruststellend licht, harde lijnen, en tegelijkertijd oogt het papier als fluweel, rechte hoeken en ronde vormen…. Ik hoor vaak dat je er naar kan blijven kijken…

    De merknaam Daniëlle Origami Lampen is duidelijk een link naar het materiaal en de techniek waarmee je de lampenkappen maakt.  Wat is de officiële geboortedatum van Daniëlle Origami Lampen? Wat is jouw achtergrond en hoe ben je op het idee gekomen om deze merknaam te gebruiken?

    Inderdaad Origami is het Japanse woord voor papiervouwen. En ik maak ze zelf. Ik doe dat sinds een jaar of vijf. Niet met een duidelijke geboortedatum, maar zoals veel in mijn leven… geleidelijk ingegroeid. Met veel geluk en liefde. En tja, ‘Daniëlle Origami Lampen’ is niet de meest sexy naam, die je kunt bedenken, maar het is wel duidelijk dat het om papieren lampen gaat die door mij zijn ontworpen: – )

    Volgens jouw visie staat Daniëlle Origami lampen voor unieke ontwerpen, dus geen eenheidsworst, met een krachtig geometrisch ontwerp, warm zacht licht en dat alle lampen van 100% gerecycled papier en met de hand worden gemaakt in Nederland (geen laag loonland) en dat de lampen toch betaalbaar blijven. Dat lijkt erg complex. Wat jouw truc om zoiets unieks toch betaalbaar te houden?

    Ik werk gewoon ont-zet-tend hard en met veel liefde.

    Je gebruikt veel verschillende materialen, technieken, vormen en formaten. Dat klinkt als ambachtelijk werk. Hoe ambachtelijk zijn jouw lampen?

    100% ambachtelijk. De kappen zijn helemaal hand gevouwen. Elke centimeter van elke lamp is met liefde door mij aangeraakt en tot lamp gevouwen.

    Wat zijn belangrijke aspecten als het gaat om het ontwerp van de lampen in de collectie van Daniëlle Origami? Zijn jouw ontwerpen helemaal uniek? Of baseer jij je op bestaande ontwerpen? Waar let je op? Hoe lang duurt het voordat een nieuw ontwerp klaar is voor verkoop?

    Mijn ontwerpen zijn uniek. Ik baseer me vooral op waar ik zin in heb. Op waar ik inspiratie voor heb. Op wat ik om me heen zie. Vooral de natuur is een grote inspiratiebron. Maar ook klanten kunnen een inspiratiebron zijn. Als zij bijvoorbeeld een verzoek doen voor een bepaalde vorm geschikt voor een bepaalde sfeer en/of plek in hun huis of kantoor.

    Wat zijn belangrijke aspecten als het gaat om materiaalkeuze en productieproces van de lampen in jouw origami collectie?

    Belangrijk is dat het papier van hoge kwaliteit is. Daar let ik op. Niet te dik en niet te dun. Meestal met lange vezels. Dat zorgt voor veel stevigheid.

    Papier is een kwetsbaar materiaal. Het kan scheuren, verkleuren en is lastig schoon te maken. Geldt dat ook voor de Origami lampenkappen of heb je de lampenkap behandeld, zodat de risico’s op scheuren en verkleuren minder groot zijn? Op welke manier raad jij aan de lamp te onderhouden?

    Haha, ik snap dat je dat denkt, maar de witte lampen verkleuren niet hoor. Ze worden ook niet geel of zo. De lampen zijn gemaakt van kwalitatief hoogwaardig papier. Wit blijft wit. Het papier is water en stof afstotend. En als er toch stof op komt dan kun je dat eenvoudig verwijderen door te blazen. Je kunt bijvoorbeeld een Swiffer duster of doekje gebruiken. Of je hanteert (voorzichtig) de stofzuiger. Mochten er vlekjes op de lamp komen, bijvoorbeeld vliegenpoepjes (ja dat bestaat), dan kun je die voorzichtig wegpoetsen met een zachte iets natgemaakte doek, of met kant-en-klare hygiënische doekjes, maar pas wel op dat ze niet té vochtig zijn of chloor of veel zeep bevatten. En ja, gekleurde lampen kunnen wel een tint verschieten als je ze in direct zonlicht zet. Dat gebeurt bijna altijd als je een gekleurd object – achter glas – in de volle zon zet. Scheuren??? Dat zou me verbazen.

    Zijn jouw ontwerpen voor lampenkappen ook uit te voeren in andere materialen dan papier? Zo ja, in welke materialen zouden origami lampenkappen kunnen worden uitgevoerd en zouden we zo’n type lampenkap in jouw collectie kunnen verwachten? Zo nee, waarom niet?

    Nee. Ik heb daar wel mee geëxperimenteerd. Maar papier is nou eenmaal het materiaal waar ik het liefst mee werk. Papier heeft een hart en een ziel en is natuurlijk. Papier geeft het mooiste licht en juist het kwetsbare en tere van papier geeft z’n eigen delicate sfeer. Het nederige materiaal dat het ook is. Het is voor mij heel typisch fijn om juist van iets heel gewoons iets heel bijzonders te maken. ‘Making the most from the least’ heb ik wel eens horen zeggen.

    Als jij het zou mogen zeggen, welke lamp(en) uit jouw collectie zou je dan kiezen en waar ter wereld zou je deze lampen dan toegepast zien en waarom?

    Haha, nou ik zou mijn grotere lampen wel graag in de nieuwe Tweede Kamer willen terug zien! Een omgekeerde bloementuin van Daniëlle Origami Lampen, die onze volksvertegenwoordigers licht en als het nodig is, een beetje troost geven. Ja, dat lijkt me wel mooi. Daar zou ik echt trots op zijn!

    In welke interieur stijlen komen jouw lampen het beste tot hun recht?

    Het mooie is dat mijn lampen in zowat alle interieur stijlen goed tot hun recht komen. Of eigenlijk beter nog; de lampen en het interieur versterken elkaar. Een Daniëlle Origami Lamp past prima in een strak en rustig design interieur. Als dat interieur bijvoorbeeld uit witten en grijzen bestaat. Een beetje koel, probeer dan eens een gele of oranje Daniëlle Origami lamp. Prachtig en dynamisch! Maar ook in een meer bohemian, kleurrijk of eclectisch ingericht huis staan ze heel mooi. Kunnen ze juist een rustpunt zijn. Geometrie staat eigenlijk op zichzelf en het licht uit de lampen is zo kalm en prettig, dat het heel gemakkelijk floreert in bijna alle stijlen.

    Heb jij zelf in je eigen huis lampen uit de collectie van Daniëlle Origami lampen hangen of staan? Zo ja, welke lamp heb je gekozen, waar staat of hang hij en waarom deze lamp en waarom daar?

    Ja natuurlijk. Ik heb een witte Discus Medium in de woonkamer. Hij hangt in de hoek bij de bank. Geeft heel prettig licht. Je kan er ’s avonds prima een boek bij lezen, maar hij stoort bijvoorbeeld niet met teveel licht als je tv wilt kijken. En boven de eettafel hebben we een grote Aladdin hangen. Deze werkt op een dimmer, zodat we ook boven de eettafel kunnen kiezen voor wat meer of wat minder licht.

    Heb je alweer een nieuw product voor jouw collectie in gedachten? Kun je een tipje van de sluier oplichten? Zo ja, in welke richting kunnen we denken? Zo nee, wat vult je agenda dan?

    Ik heb altijd een stuk of 3 nieuwe producten in gedachten, maar ik heb niet altijd tijd om deze gedachten om te zetten in lampen. Na enig aandringen…….Uhh als je het dan toch wilt weten. Ik werk nu aan een tafellamp, die in de lengte over de gehele tafel hangt. Een langwerpige lamp dus, die gelijkmatig licht gaat geven over de hele lengte van de tafel. Wanneer hij klaar is voor verkoop, dat durf ik nog niet te zeggen, maar ik zal hem jullie als een van de eerste laten zien. Afgesproken!

    Bedankt Daniëlle dat je je gedachten met ons wilde delen. Je hebt ons weer nieuwsgierig gemaakt naar nieuw werk en hopen dat we onze lezers hebben geïnspireerd, want wij denken dat de lampen van Daniëlle Origami een sfeervolle en magische toevoeging aan het interieur geven en we zijn natuurlijk trots op Dutch Design én ook nog Nederlandse productie.

    Designlampen van het merk Daniëlle Origami lampen, die je via shop.holland.com bestelt

    [product ids=’’1977,1985,1988,1982]