Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

    Naam


    E-mail adres

    Nieuwsbrief

    Waarom designlampen van Het Lichtlab razend populair zijn

    Designlampen van Het Lichtlab bij Shop.holland.com

    We gaan de donkere wintermaanden weer in en daarom besteed Holland Design & Gifts aandacht aan designlampen. Want we hebben in Nederland een naam op te houden als het gaat om verlichting en dan met name Design verlichting. Daarover kun je lezen in onze blog ‘In the spotlights’. Bij Holland Design & Gifts verkopen we dan ook flink wat verlichting. Van eigenwijze vintage lampen tot lampen waarmee je een statement maakt. Zo bieden we onder andere verlichting aan van ‘Het Lichtlab’. Bij Het Lichtlab worden niet alleen lampen ontworpen maar ook handmatig geproduceerd. Het Lichtlab werkt onder andere samen met een aantal toonaangevende Nederlandse Ontwerpers zoals zoals Alex Groot Jebbink, Renate Vos en Olaf Weller. In het licht van Dutch Design week #DDW19 spraken wij met oprichter Erwin Greive.

    No.43 Verlichting van Renate Vos

     

    We vielen met de deur in huis en vroegen Erwin Greive alles over zijn designlampen

    Gefeliciteerd! We zien een groeiende belangstelling voor de lampen van Het Lichtlab. Ervaren jullie ook een groeiende belangstelling? Waar merken jullie dat aan?

    Jazeker! We worden steeds vaker benaderd door architecten, die onze verlichting toe willen passen in mooie projecten.

    Is er een specifiek model lamp dat erg populair is? Zo ja, welke lamp is dat? En wat denk je dat deze lamp zo populair maakt.

    Momenteel verkopen we de No.39 Ovals by Alex Groot Jebbink erg veel. Deze staat in het laatste nummer van Eigen Huis & Interieur en dit heeft veel extra verkoop gegenereerd.

    Dit is een van de vele armaturen in de collectie van Het Lichtlab. De collectie is weliswaar niet heel groot, maar toch flink gevarieerd qua stijlen, materialen en vormen. Wat zijn de overeenkomsten van de collectie en waarom is er juist voor deze collectie gekozen?

    Ik ben de curator van mijn eigen merk. Als ik het zelf niet in huis wil hebben dan komt het niet in de collectie.

    Het Lichtlab is enige tijd geleden opgericht. Wat is de officiële geboortedatum van Het Lichtlab? Wat is jouw achtergrond en hoe ben je op het idee gekomen om Het Lichtlab op te richten?

    De officiële start was op 20-11-2012, ons eerste producttype is daar naar vernoemd 112012 (maand-dag-jaar). Ik heb een aantal jaar gewerkt als accountmanager en verkocht verlichting aan winkels in Nederland en België. Het leek me geweldig om samen met Nederlandse ontwerpers een collectie samen te stellen en te gaan verkopen en dat heb ik dus gedaan! Het begon heel klein maar inmiddels verkopen we zo’n 1500 armaturen per jaar.

    Volgens jullie mission statement staat Het Lichtlab voor unieke ontwerpen, dus geen eenheidsworst. Dat alle lampen met de hand worden gemaakt in Nederland (geen laag loonland) en dat de lampen toch betaalbaar blijven. Dat lijkt erg tegenstrijdig. Wat is jullie truc om zoiets unieks toch betaalbaar te houden?

    We hebben een groot deel van onze productie uitbesteed bij IBN (Integrale bedrijven Noord-Brabant) in Veghel. Bij IBN werken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Ze werken daar voor ons, andere opdrachtgevers én voor zichzelf. Gedreven en met plezier. Medewerkers met hart voor de zaak, trots op hun werk. Hier kunnen we kleine series produceren en waar nodig direct opschalen.

    Het Lichtlab produceert en vertegenwoordigt ook designlampen van gastontwerpers zoals onder andere de No.19 en No.19 XL van Olaf Weller en No.39, 40 en 41 van Alex Groot Jebbink. Deze lampen verschillen nogal qua materiaal, vorm en techniek. Wat is de reden om juist de collecties van deze ontwerpers te gaan produceren en vertegenwoordigen? Is jullie samenwerking met deze ontwerpers exclusief? Wat kenmerkt deze ontwerpers volgens jullie?

    Alle ontwerpers zijn door de jaren heen op mijn pad gekomen en hier zijn samenwerkingen uit ontstaan. Deze samenwerkingen met ontwerpers zijn exclusief. We hebben licentieovereenkomsten afgesloten en hebben de exclusieve rechten om de ontwerpen te produceren en wereldwijd te verkopen.

    Je gebruikt veel verschillende materialen, technieken, vormen en formaten. Dat klinkt als ambachtelijk werk. Hoe ambachtelijk werkt Het Lichtlab?

    We werken met veel nieuwe technieken als lasersnijden, CNC frezen en 3D printen maar alle lampen worden met mensenhanden geassembleerd. Een mooi voorbeeld van ambacht is ons laatste nieuwe ontwerp, No.43 by Renate Vos. De eiken houten schalen worden gedraaid in een houtdraaierij in het oosten van Nederland. Pure ambacht!

    Wat zijn belangrijke aspecten als het gaat om het ontwerp van de designlampen in de collectie van Het Lichtlab?

    Ontwerpers komen zelf vaak naar mij toe met een nieuw ontwerp en vragen dan of dit iets is voor onze collectie. Meestal weet ik direct of dit wel of niet iets voor onze collectie is. Soms is het al af maar meestal moeten we het ontwerp finetunen en produceerbaar maken. Hier ben ik altijd actief bij betrokken.

    Wat zijn belangrijke aspecten als het gaat om materiaalkeuze en productieproces van de lampen in de collectie van Het Lichtlab?

    Ik vind het belangrijk dat we produceren met zo min mogelijk afvalmateriaal. Met laser en CNC techniek zijn de ontwerpen zo te maken dat de onderdelen als puzzelstukken in elkaar vallen. Van de reststukjes maken we samples voor onze klanten. No.19XL produceren we ook in PET-vilt. PET-vilt is gemaakt van gerecyclede plastic flessen, die zijn omgezet in een zacht maar stevig viltmateriaal. Het is duurzaam, UV-bestendig en geluiddempend. PET-vilt is zowel gerecycled als recyclebaar.

    Als jij het zou mogen zeggen, welke lamp(en) uit jullie collectie zou je dan kiezen en waar ter wereld zou je deze lampen dan toegepast zien en waarom?

    Ja ze verdienen allemaal een mooi podium natuurlijk. Lastige vraag, maar ik zou wel heel trots zijn op een lamp uit onze collectie in het Guggenheim museum in Bilbao. Welke weet ik nog niet, mag ik hier een keer op terug komen?

    Heb jij zelf in je eigen huis lampen uit de collectie van Het Lichtlab hangen of staan? Zo ja, welke lamp heb je gekozen, waar staat of hang hij en waarom deze lamp en waarom daar?

    Ja een paar.. No.19XL by Olaf Weller in PET-vilt hangt boven mijn keukentafel, wandlamp No.39 by Alex Groot Jebbink hangt in de slaapkamer en No.43 by Renate Vos staat op de schouw in de woonkamer.

    Heb je alweer een nieuw product voor jullie collectie in gedachten? Kun je een tipje van de sluier oplichten? Zo ja, in welke richting kunnen we denken? Zo nee, wat vult je agenda dan?

    We zijn met een aantal nieuwe dingen bezig, maar ik ben vooral erg enthousiast over een nieuwe techniek waarmee we zand 3D kunnen printen. Er komt een aantal (hang)lampen aan, die we op deze manier gaan produceren.

    Bedankt Erwin, dat je je gedachten met ons wilde delen. Je hebt ons weer nieuwsgierig gemaakt naar nieuw werk en hopen dat we onze lezers hebben geïnspireerd, want wij denken dat de designlampen van Het Lichtlab een persoonlijk tintje en een eigen sfeer aan het interieur geven en we zijn natuurlijk trots op Dutch Design én ook nog Nederlandse productie.

    Designlampen van het merk Het Lichtlab, die je via shop.holland.com bestelt

    [product ids=’’2003,2007,2012,2017]