Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  Keecie verovert de wereld met Dutch Design tassen en meer lederwaren

  Dutch Design tassen van Keecie

  Dutch Design tassen zijn hot. Klaartje de Hartog, het creatieve brein achter het merk ‘Keecie’, vertelt dat zij als zelfstandig ondernemer altijd bezig is. Haar activiteiten verschillen per dag: van dozen naar boven slepen tot zalfjes uitzoeken in Parijs voor de fotoshoot van een recent ontworpen toilettas. Op dit moment werkt Keecie met een vaste collectie van tijdloze ontwerpen, zoals de Good Dog etui en de Early Adopter laptophoes, die al vanaf het begin meedraaien. De collectie omvat een verscheidenheid aan unieke tassen, clutches, portemonnees, etuitjes, laptoptassen en telefoonhoesjes. Deze zijn stuk voor stuk met de handgemaakt in een kleinschalig naaiatelier in Polen. Door een succesvolle samenwerking wordt Keecie’s collectie al jarenlang hier vervaardigd. Het eindresultaat is een mooi lederen product dat jarenlang meegaat.

  Uitgegroeid tot internationaal Dutch Design tassen merk

  Klaartje is trots op de geleidelijke groei van haar bedrijf dat ooit gestart is in een woonkamer in de Pijp. Tien jaar geleden is zij gestart aan haar avontuur: “het voelt nog niet zo lang”. Destijds samen met een vriendin nog gebruikmakend van oud leer van versleten bankstellen. Ze vertelt dat haar ontwerpen inmiddels niet alleen verkrijgbaar zijn in Nederland en andere Europese landen, maar ook steeds populairder worden in Japan, China, en Korea. Keecie is daarmee één van de Dutch Design merken die internationaal door weten te breken. “In China leveren we aan hele mooie bloemenwinkels en dan is het grappig als je jouw product weer op hun Pinterest voorbij ziet komen”. Klaartje vindt het prachtig dat juist haar Dutch Design tassen en lederwaren zo de hele wereld rond gaan.

  Klaartje de Hartog van Keecie

  Klaartje de Hartog van Keecie

  Levendige collectie

  Als je alle Dutch Design tassen en lederwaren van Keecie bekijkt, blijkt wel dat Klaartje een ontwerpster in hart en nieren is. Elk jaar probeert Klaartje één of twee nieuwe producten toe te voegen. Het ontwerpen kriebelt namelijk altijd. Als Klaartje ziet dat mensen meer kleine tasjes gaan dragen, krijgt zij vaak het gevoel “dat past er nog wel bij”. Wel vindt Klaartje dat als er iets nieuws bij komt, er iets anders van het lijstje af moet. Volgens haar moet de keuze niet te groot worden, want dan kan het zijn dat de klant door de bomen het bos niet meer ziet.

  Keecie vindt haar oorsprong in oude, leren banken

  Klaartje noemt terecht de beginperiode van Keecie ‘low key’. Keecie is ontstaan uit een creatieve actie met een vriendin: “we zijn ooit met Koninginnedag gestart met tassen maken van oude banken die we langs de kant van de weg vonden”. Deze Koninginnedag-traditie houdt haar nog jaarlijks bezig, maar nu in een andere vorm. Klaartje vertelt dat ze ervan houdt om op Koningsdag tassen te kopen en te kijken hoe bijvoorbeeld een geldvakje zit. Deze tweedehandstassen brengen haar op nieuwe ideeën. Haar vrijheid om aspecten uit een andere tas te gebruiken is allesbehalve beperkt. “Als ik bezig ben, wordt het toch weer anders: bijvoorbeeld een riempje daar”. Als Klaartje eenmaal begonnen is, laat zij haar gedachten de vrije loop gaan.

  Ontwerp van Keecie op rood Italiaans leer in het naaiatelier

  Ontwerp van Keecie op aubergine Italiaans leer in het naaiatelier

  Van leren banken naar Italiaans kwaliteitsleer

  Hoewel het leer van oude banken z’n charmes had, heeft Klaartje toch gekozen voor kwaliteitsleer dat afkomstig is uit Italië. De kleur van het leer laat Klaartje speciaal maken. Op dit moment heeft ze 16 verschillende kleuren leer in haar collectie. De kleur die nu in ontwikkeling is, is een mooie kleur rood. Klaartje vertelt ons over de oorsprong van deze kleur. “Ik had een heel oud boekje van mijn moeder en dat boekje heb ik opgestuurd naar Italië”. Toch blijft het voor Klaartje elke keer ‘erg spannend’ als een nieuwe kleur leer besteld is, want kleurbepaling is precisiewerk. Deze keer is het exact geworden wat zij hoopte.

  Ondanks dat het leer niet meer gerecycled wordt, zoals in het begin met het leer van de banken gedaan werd, blijft duurzaamheid een sleutelfactor voor Klaartje. “Dat je iemand tegenkomt, die al zes jaar die tas heeft; dat vind ik fijn”. Bovendien legt ze uit dat bij leer ook de restjes worden gebruikt en zo het afval verminderd wordt.

  Good Dog etui van Keecie

  Good Dog etui van Keecie

  Dutch Design als inspiratiebron

  Het valt ons op dat Klaartje een mooie broche draagt, die wij herkennen als Dutch Design. “Ja, ik draag nu een broche van Turina, ook een Nederlands ontwerper”. Klaartje legt uit dat Dutch Design een belangrijke rol speelt in haar werk. Ook het werk van Ineke Hans vindt zij mooi om te zien, “omdat het zo heel duidelijk is”. Toch geeft ze ook toe dat door de opkomst van bijvoorbeeld Pinterest het lastiger wordt om Dutch Design te herkennen. Kunststromingen worden “meer vermengd”. Wereldwijd ziet iedereen ‘dezelfde beelden’ en heeft ‘dezelfde inspiratiebronnen’.

  Keecie’s verrassingselement

  Klaartje voelt zich al sinds haar studietijd op de Kunstacademie aangetrokken tot Dutch Design. Tekenend voor Dutch Design zijn voor haar de heldere vormen. Ze waardeert “dat er altijd een grapje inzit”. Volgens haar is dit typisch Nederlands. Deze elementen laat Klaartje ook terugkeren in haar eigen ontwerpen. Enerzijds is de stijl van Keecie heel helder met een strakke tas als eindproduct. Anderzijds is de print op de binnenzijde echt een ‘verrassing’ voor jou alleen. Dit maakt van elk product uit Keecie’s collectie een bijzonder item. Voor de binnenzijde van de tas wordt een speciale werkwijze toegepast. “Wij maken eerst een schets op papier en daar maken we een computertekening van, en die wordt gezeefdrukt”. Als een tas een bepaald patroon aan de binnenzijde heeft, blijft dit in de meeste gevallen hetzelfde. Soms kan het zijn dat dit patroon te nauwkeurig is en dan wordt het een beetje aangepast.

  “Deze tas met dit vakje, daar zie ik nijn ook mee lopen”

  Inspiratie put Klaartje ook uit de tekeningen van de onlangs overleden Dick Bruna. In haar ogen is nijntje “een soort logo” door de simpele lijnen en iconische vormen. Deze strakke lijnen zijn ook kenmerkend voor haar ontwerpen. Haar stijl ligt dichtbij de strakke, stilistische vormen van Dick Bruna’s nijntje. Deze herkenbaarheid is een terugkerend thema in de gehele Dutch Design tassen collectie. Klaartje heeft niet één type persoon in haar hoofd voor wie ze haar tassen ontwerpt. Wel denkt ze af en toe: “deze tas met dit vakje, daar zie ik nijn ook mee lopen”. Voor haar is Keecie’s stijl dan gelukt.

  Niet alleen wij zijn ontzettend enthousiast over Keecie, maar ook blogger Carolien Manning. Zij schreef een blog over de Head Office tas! Neem hier een kijkje!

  [product ids=”396,385,379,376″]