Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  Keramiek, aardewerk, steengoed of porselein?

  Bij Holland Design & Gifts verkopen wij veel leuke Dutch Design souvenirs, die gemaakt zijn van keramiek. Vele Dutch Designs zijn gemaakt van aardewerk, steengoed, porselein of keramiek. Alles wat gemaakt wordt van klei wordt keramiek genoemd. Wanneer wordt een Dutch Design product aardewerk of porselein genoemd. We leggen het hier uit!

  Holland Design & Gifts - Keramiek

  Dutch Design in verschillende soorten en maten

  Dutch Design gemaakt van klei

  Wat is klei? Klei is een natuurproduct dat ontstaat onder invloed van het weer uit de verwering van rotsen en gesteente. Het gesteente brokkelt af en zo ontstaat er zand, klei en alkaliën. Het zand, de klei en de alkaliën worden door water en wind getransporteerd. Het komt elders op het land of langs het water terecht. Klei is een mengsel van zand en water, dat zich vooral langs oevers van rivieren, meren, beken of langs de kust van ons land afzet. Er bestaan verschillende soorten gesteente, zand en water en dus ook verschillende soorten klei. De Dutch Designer kiest juist, die kleisoort voor zijn ontwerp, waarmee hij de gewenste kleur en structuur in zijn design kan krijgen.

  Wanneer noemen we iets Keramiek

  Met keramiek bedoelen we alles wat van klei gemaakt is. Keramiek is de verzamelnaam voor alle Dutch Design producten en Keramist is de verzamelnaam voor alle Dutch Designers, die met klei werken. De naam keramiek komt van het Griekse woord Keramos, wat ‘drinkvat’ betekent. Als klei op natuurlijke wijze in de zon en de open lucht te drogen wordt gelegd, dan wordt de klei hard, maar dan praten we nog niet over keramiek. Pas als de klei gebakken wordt in een oven, praten we over keramiek. Wij vertalen keramiek daarom graag als gebakken klei. Lees hier de blog over een tentoonstelling over keramiek met licht!

  Wanneer is iets aardewerk

  Als de klei gebakken wordt in een oven op een temperatuur tussen de 900 en de 1100 graden Celsius, dan noemen wij dit product aardewerk. Aardewerk is daarmee de minst heet gebakken klei. Aardewerk is hard, maar nog wel poreus en het heeft een natuurlijke uitstraling. Het bekendste aardewerk is Terracotta. Terracotta dankt haar naam aan de oranje kleur van de klei waarvan het aardewerk is gemaakt. Terracotta is meestal niet geglazuurd, heeft een natuurlijke kleur, structuur. Vooral aan de vorm kun je zien dat iets van aardewerk is, want de vorm is vaak niet helemaal zuiver, effen en het heeft geen scherpe lijnen.

  Wanneer noemen we iets steengoed

  Een schaal, vaas of serviesgoed, dat gebakken is op een hogere temperatuur van de oven noemen we porselein of steengoed. Voor steengoed ligt de gewenste temperatuur tussen de 1100 en 1300 graden Celsius. De klei wordt steen. Het product wordt hard, harder dan bij aardewerk, en het product wordt waterdicht.

  Weetje: “De typering steengoed heeft op zich niets te maken met het woord ‘steengoed’. Steen in het woord steengoed is een versterking van het woord ‘goed’. Men kende in de Middeleeuwen al het woord ‘steenrijk’, wat betekende dat je zo rijk was dat je je een stenen huis kon veroorloven. Steenrijk betekent heel rijk. Zo betekent Steengoed heel goed, beter dan goed. En dat klopt weer voor keramiek, want steengoed is heel goed gebakken en beter gebakken dan aardewerk.” 

  Porselein is de fijnste en sterkste variant van keramiek

  In een hele hete oven van 1200 tot 1400 graden Celsius worden producten gebakken, die we porselein noemen. Een schaal, bord, beker of vaas van porselein is daarmee nog harder en de klei is verder ingeklonken en gekrompen, waardoor porselein nog harder, sterker en een fijnere structuur heeft dan zijn familie van steengoed of aardewerk.

  [product ids=“1670,1669,1442,1514,1479,1725”]