Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  6x moderne architectuur in Amsterdam

  Gastblog: Things to do in Amsterdam geeft een interessante tip om te bekijken. Dit is de moderne architectuur die de historische stad Amsterdam te bieden heeft. Niet allemaal van Dutch Designers, maar wel Designed in Nederland. Graag delen we dit met jou. Leuk om een tour te maken langs deze hoogtepunten van de stad Amsterdam.

  Architectuur Eye Film Museum Amsterdam.725x484

  Wat is het eerste waar je aan denkt als het gaat over architectonische hoogstanden in Amsterdam? Grote kans dat je dacht aan de eeuwenoude grachtengordel. Amsterdam telt zoveel imponerende monumenten, dat je bijna zou vergeten dat er de afgelopen twintig jaar ook veel eigentijdse, beeld bepalende gebouwen erbij heeft gekregen. In dit blog zes van deze gebouwen.

  Architectuur 1: Living Tomorrow Amsterdam

  Gebouwd in 2003 was dit het ‘Huis van de Toekomst’. Het gebouw dat dienst deed als museum. Het was voorzien van de meest futuristische domotica. Zo waren er in de badkamerspiegels beeldschermen verwerkt die bijvoorbeeld hielpen bij het tandenpoetsen. Daarnaast waren er foefjes te vinden als een brievenbus die automatisch open gaat voor pakketjes van de postbode en een koelkast die de voorraad op pijl houdt. Living tomorrow werd ontworpen door UNstudio in samenwerking met partners als Philips, HP en Unilever. Het idee was destijds dat het na vijf jaar verouderd zou zijn en gesloopt zou worden. Het slopen is echter nooit gebeurd; de gemeente kocht het pand terug waarna het is verhuurd aan een evenementen bureau. Vandaag de dag staat het ‘Huis van de Toekomst’ er nog steeds en inmiddels prijkt het logo van de ABN AMRO bank op het gebouw.

  Architectuur 2: ING house (de schoen)

  Het ING House ook wel bekend als ‘De Schoen’ is een onmisbaar gebouw langs de ringweg A10 van Amsterdam. Het bouwwerk dat werd geopend in 2002 is voorzien van allerlei vernuftigheden op het gebied van energie en klimaatbeheersing. Dankzij de dubbele beglazing is de temperatuur zeer efficiënt te reguleren. Het ontwerp van het gebouw is bekroond met de Nationale Staalprijs. Ironisch genoeg werd in 2002 gesproken over het vele glas dat de transparantie, openheid en vernieuwing in de bank- en verzekeringssector zou symboliseren.
  Meyer en Van Schooten Architecten heeft voormalig hoofdkantoor van ING verzekeringen ontworpen. De bouw van het kantoorpand heeft ongeveer 3 jaar in beslag genomen. Inmiddels heeft de ING zich uit het pand terug getrokken. ING is nog wel eigenaar maar wil het verhuren.

  Architectuur 3: Fletcher Hotel Amsterdam Zuidoost

  Wie onze hoofdstad binnenrijdt vanuit Utrecht zal de markante blauwe toren niet ontgaan. Het hotel dat is geopend in 2013 is maar liefst zestig meter hoog. De ronde cilindervormige constructie heeft een diameter van slechts 24 meter. Dit biedt genoeg ruimte voor 120 kamers die uitkomen op de liften in het midden van het gebouw. De markante blauwe buitenkant is gemaakt van glas. Door het opslaan van warme of koude lucht kan het goed geïsoleerde gebouw energiezuinig op temperatuur gehouden worden.
  Het hotel is ontwikkeld door Benthem Crouwel Architekten. De blauwe gevel is het werk van het bedrijf Octatube.

  Architectuur 4: Nemo Science Museum

  In het Centrum van Amsterdam verrijst rechts van Amsterdam Centraal een gigantisch, beeldbepalend gebouw. Een ieder die het centrum van Amsterdam heeft bezocht, zal het herkennen; het Nemo Science Museum. Het gebouw dat is geopend in 1997 is een zeer opvallende verschijning. De groene buitenzijde is ontstaan doordat deze is vervaardigd uit koper. Wanneer koper oxideert krijgt het deze herkenbare groene kleur.
  Ontwerper van dit gebouw is Renzo Piano, een bureau met internationaal aanzien dat naast het NEMO ook verantwoordelijk is voor het Centre Pompidou in Parijs. De fundamenten van de constructie zijn dezelfde als die van de onderliggende IJ-tunnel. Ook de vorm van het gebouw is geïnspireerd op de onderliggende tunnel. Het dakterras van het NEMO is vrij toegankelijk en biedt een fantastisch uitzicht over de stad.

  Architectuur 5: Eye Film Museum

  Wanneer je vanaf de achterkant van Amsterdam Centraal uitkijkt over het IJ is er één gebouw dat direct in het oog springt en je aandacht even zal vasthouden. Het Eye Film museum. Het gebouw met haar bijzondere vormen is geopend in 2012. Het biedt voldoende ruimte voor vier filmzalen, een tentoonstellingsruimte, een winkel en een restaurant.

  Het opvallende ontwerp van het museum is het werk van Delugan Meissl Associated Architects, die de opdracht binnensleepte na een ‘wedstrijd’ waarop meerdere ontwerpers zich in konden schrijven. Het resultaat is een echte ‘eyecatcher’ aan de oevers van Het IJ.

  Architectuur 6: Stedelijk Museum

  Op Het Museumplein in Amsterdam komen diverse stromingen uit de kunst bij één. Het Stedelijk Museum is het kloppend hart van moderne kunst. Het gebouw dat aan het oorspronkelijke museum is gebouwd, reflecteert exact de kunst die binnen is te bewonderen; modern en vooruitstrevend.
  In 2004 werd besloten dat het onderkomen te weinig ruimte bood voor de collectie en uitbreiding van het museum nodig was. De keuze viel op een ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel. Het opvallende design van de aanbouw wordt ook wel de badkuip genoemd. De witte panelen zijn vervaardigd uit Twaron; een synthetisch materiaal dat extreem licht en sterk is, onder andere gebruikt in de luchtvaart. Na enige vertraging tijdens de bouw werd ‘Het nieuwe Stedelijk’ 2012 geopend.

  Kan jij moderne architectuur ook wel waarderen? Bekijk dan ook zeker de onderstaande producten van ontwerpers van eigen bodem!

  [product ids=”1700,119,729,697″]