Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  Vier de vrijheid met het Alkmaars ontzet

  Terwijl Nederland dit jaar 75 jaar vrijheid viert door het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, viert Alkmaar op 8 oktober ook de Victorie op de Spanjaarden 446 jaar geleden. Deze jaarlijkse viering van Alkmaar ontzet is een feest voor en door Alkmaarders. De stad staat op zijn kop met optochten, er wordt zuurkool gegeten en er wordt gedanst tot in de late uurtjes met lasershow. Lees hieronder snel meer over het Alkmaars ontzet!

  Holland Design & Gifts wenst iedereen een fijn Victoriefeest op het Alkmaars ontzet!

  Holland Design & Gifts wenst iedereen een fijn Victoriefeest op het Alkmaars ontzet!

  Alkmaars ontzet

  Tijdens de Tachtigjarige Oorlog probeerden de Spanjaarden door middel van een stormloop Alkmaar te veroveren. Na een langdurig bombardement op de stad, verweerden de Alkmaarders (waaronder vrouwen en kinderen) zich met alle middelen, waaronder kiezelstenen en brandende teerhoepen. Doordat de sluizen opengezet waren en de dijken waren doorstoken steeg het water en dropen de Spanjaarden langzaam af. Daarom besloten de Spanjaarden op 8 oktober 1573 hun beleg op Alkmaar op te heffen.

  Programma

  Omdat bij Alkmaar dus de Victorie begon, wordt dat ieder jaar nog steeds op 8 oktober gevierd. De activiteiten rondom dit Victoriefeest zullen echter niet blijven bij deze dag, maar uiten zich in een fantastische evenementweek. Voor kinderen zijn er bijvoorbeeld optochten, kermis en voetbaltoernooien. En voor de volwassenen is er de traditionele zuurkoolmaaltijd, de optochten en festivals tot in de late uurtjes. De grote afsluiter van deze viering is een enorme lasershow!

  Kaasmarkt

  Maar Alkmaar staat niet alleen bekend om de Victorie in 1573, Alkmaar is ook de Hollandse kaasstad met de traditionele kaasmarkt op het Waagplein. Het is al meer dan vier eeuwen een traditie, waarbij de kaasmarkt in de 18e eeuw vier dagen per week werd gehouden tot 1 uur ’s nachts. Sinds 1939 is Alkmaar de enige stad die nog kaas verhandelt op de traditionele manier. Zo lopen de kaasdragers tot vandaag de dag nog steeds in een wit pak met een strooien hoed.

  Van Alkmaar de Victorie! Ga jij ook het Alkmaars ontzet vieren? Om zonder lege handen aan te komen heeft Holland Design & Gifts nog een aantal leuke artikelen voor je!

  [product ids=”2204,1562,1455,1202″]