Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  De unieke productie methode | 3D printen

  Dutch-Design 3D printen

  3D printen is een onderwerp die om de zoveel tijd weer opduikt in toekomst perspectieven van diverse bedrijven en particulieren. De basis van deze innovatie werd gelegd in de jaren 80, echter zijn de grote technologische sprongen pas in de afgelopen 5 jaar geweest. Waar in 2000 de goedkoopste 3D printers werden verkocht voor €45.000, zijn de prijzen anno 2020 verlaagd naar €450. Deze en andere factoren hebben er daardoor voor gezorgd dat 3D printen razend populair is geworden. Nederland loopt voorop in deze technologie waarmee bijna alles mogelijk is. Zo wordt er in de design wereld gewerkt met 3D print design en lasersnijden waarmee ze hele originele producten kunnen produceren. Maar wat is 3D printing nou precies, hoe kan het de logistiek op zijn kop zetten en wat doet Holland Design and Gifts met deze technologie? 

  3D geproduceerde vazen van CRE8
  Wat is 3D printen en hoe werkt het?

  Het begint allemaal bij het virtueel ontwerpen van het product. Dit kan via bepaalde software of via een 3D scanner. Zo’n 3D scanner kan via een camera 3D observaties maken van een product, waarna een virtueel ontwerp tot stand komt. Vervolgens komt het print gedeelte. Het verschil, vergeleken met een normale printer, zit hem erin dat een 3D printer ook de hoogte in kan waardoor de grondstof laag voor laag opgebouwd kan worden tot het getekende object. De grondstoffen waarmee een 3D printer kan werken worden steeds diverser. Vroeger werd alleen plastic gebruikt als grondstof, inmiddels kan ook chocola, goud, menselijk weefsel en zelfs glas worden geprint. 

  Voordelen van 3D printen

  Met de introductie van 3D printen is er op gebied van productie technieken veel meer mogelijk dan traditionele methodes. Designer, wetenschappers en technische productontwikkelaars hebben, met de komst van 3D printen, veel meer mogelijkheden gekregen. Er zijn vele voordelen verbonden aan 3D printen, hieronder zijn de belangrijkste genoemd:

  • Betaalbare en snelle productie: producten die met een 3D printer worden gemaakt, hoeven niet verpakt en vervoerd te worden. Dit maakt het per stuk produceren een stuk goedkoper en sneller voor producenten. 
  • Beter voor het milieu: Doordat de transport afstanden met 3D printen erg gering zijn en het restafval tijdens product minimaal is, valt er te zeggen dat 3D printen een stuk milieuvriendelijker is.
  • Zeer lage Time to market: Waarbij nu grote magazijnen benodigd zijn om producten in te op te slaan zou er in de toekomst same day delivery gegarandeerd kunnen worden door 3D printing.

  Een droom van menig 3D guru is dat deze technologie naar een volgend niveau wordt getilt door gebruikt te maken van printshops. Deze printshops zijn locaties waar zeer geavanceerde en hoogst professionele 3D printers zullen staan. Particulieren kunnen gebruik maken van deze geavanceerde printers om allerlei soorten producten te printen. Doordat bij dit proces vele logistieke stappen worden overgeslagen, zou de supply chain ingekort kunnen worden tot het leveren van grondstoffen en het leveren aan de klant. Echter voor dit realiteit zou kunnen worden dient er nog veel te gebeuren.

  3D printen voor Dutch Design

  De 3D print techniek bij designproducten zijn ook oneindig te noemen. Holland Design and Gifts wil deze aparte techniek ook terug laten komen in de webshop. Neem bijvoorbeeld de Ribbelvazen van CRE8, dit innovatieve bedrijf bouwt deze vazen laagje voor laagje op uit PLA, een bio plastic gemaakt uit plantenresten. Daarnaast zijn er ook bedrijven die oorbellen in 3D kunnen printen, deze expertise wordt uitgevoerd door Soonsalon. Dit Nederlandse bedrijf heeft de mogelijkheid om 14-karaats gouden oorbellen te printen. Daarnaast zijn er nog veel meer producten op de webshop die 3D geprint zijn, neem snel een kijkje hier!