Een Amsterdams grachtenpand, hét visitekaartje van Amsterdam en tevens een beschermd UNESCO Wereld Erfgoed. De smalle herenhuizen langs de 17e-eeuwse grachtenpanden van Amsterdam zijn misschien wel het meest iconische kenmerk van het binnenstedelijke centrum van de stad. Anno nu, vooral het aanzicht van instagrammende toeristen poserend voor de unieke herenhuizen. Vroeger speelde deze panden juist een belangrijke rol binnen de commercie en de stadsindeling van het ó zo prachtige Amsterdam.
De geschiedenis
In de 17e eeuw beleefde Amsterdam een enorme economische bloei, die leidde tot het ontstaan van de typerende grachtengordel. Dit zorgde voor efficient vervoer van goederen over het water. Het geld stroomde binnen in deze periode, waardoor veel rijke handelaren besloten te verhuizen naar het centrum van Amsterdam. Dit leidde tot een enorme bevolkingspiek. Door de krappe indeling van Amsterdam werden woningen al snel een probleem, en om dit op te lossen begon de gemeente percelen grond uit te delen aan welvarende burgers.
Hoewel deze percelen relatief royaal waren, waren ze onbruikbaar smal, waardoor de overheid zoveel mogelijk huizen op de oevers van de grachtengordel kon proppen. Veel van deze nieuwe landeigenaren besloten hun huizen als vestigingsplaats te gebruiken en veranderden de voorste delen van hun eigendommen in magazijnen, kantoren en privédokken om het meeste uit hun locatie aan het kanaal te halen. Tegenwoordig is dit nog steeds zichtbaar aan de op het dak gemonteerde haken, om goederen van binnenschepen naar de zolders te tillen.
Grachtenmuseum Amsterdam
Geinteresseerd geraakt in het onstaan het de ontwikkeling van zo’n uniek grachtenpand? Het Grachtenmuseum is dan zeker een aanrader! Dit prachtige museum verteld over de geschiedenis en bouw van de grachten en uiteraard het pand zelf. Het museum is gehuisvest in een van de best bewaarde grachtenpanden ontworpen door Philip Vingbooms. Het gebouw reflecteert op sublieme wijze de welvaart die zo kenmerkend is voor de Gouden Eeuw. Museum Het Grachtenhuis is een ideaal vertrekpunt om een wandeling over de grachten te plannen en van hieruit worden ook rondleidingen door de grachtengordel gestart waarbij alle hoogtepunten aan bod komen.
Ken je een vriendin die in Amsterdam woont of gewoon gek is op deze prachtige stad? Kijk dan eens naar de Riverstone Grachtenpand ketting, met dit unieke siraad hang het UNESCO erfgoed gewoon om je nek!
De karakteristieke Amsterdamse grachtenpanden vormden ook de inspiratie voor de CRE8 Amsterdamse Puzzel. De puzzel bestaat uit 11 met een lasersnijder op maat gemaakte grachtenpanden van berken multiplex. Herkenbaar als siervoorwerp, leuk als speelgoed voor kinderen vanaf 3 jaar.