Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  Jan des Bouvrie | Zijn dutch design erfenis

  Jan des Bouvrie

  Jan des Bouvrie was vanaf het begin betrokken bij het ontwerp van meubels. Zijn ouders hadden een meubelbedrijf, dus het was in lijn met de verwachting dat Des Bouvrie in hun voetsporen zou treden. Deze stap zette hij en stopte nooit meer met werken. Door zijn inzichten ontketende hij in zijn eentje een revolutie in de Nederlandse huiskamer. Het donkere eikenhout moest veranderen en in de jaren 70 en 80 bracht hij met zijn strakke, symmetrische en vooral witte dessins licht en ruimte in Nederlandse interieurs.

  Jan des Bouvrie wilde zichzelf geen kunstenaar noemen. Een vakman, vond hij een betere naam. Na een opleiding aan de Rietveld Academie begon hij zijn eigen carrière als meubelmaker. Al in 1969 maakte hij een van zijn belangrijkste ontwerpen: de kubusbank. Een strak, minimalistisch ontwerp dat zijn weg vond in talloze Nederlandse huishoudens en dat later werd opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum. Zelf redeneerde hij dat hij een goede ontwerper was geworden omdat hij ernstig dyslectisch was. Omdat hij nauwelijks kon lezen, kon hij zijn ogen veel beter benutten.

  in de jaren zeventig en tachtig zorgde hij voor een revolutie in de Nederlandse huiskamer. Het donkere eikenbruine dressoir van grootmoeder had daar decennia lang gedomineerd. Bij des Bouvrie moest alles zoveel mogelijk wit en licht zijn. Een filosofie die hij tot zijn einde hield.

  Zijn ontwerpen maakten hem erg rijk. Zijn ontwerpen waren niet de meest innovatieve, maar wel de meest invloedrijke en bekendste werken. “Ik heb alles bereikt omdat ik zo goed kan netwerken. Het komt zelden voor dat iemand zowel zakelijk als creatief is, en dat ben ik ”, zei hij in een interview met de Volkskrant.

  Een van zijn leerlingen bij de bekende ontwerper Piet Hein Eek. Jan des Bouvrie leerde Piet Hein Eek de details van het vak. “Jan des Bouvrie wilde de markt veranderen, maar ik wil de wereld veranderen.” Is een bekende quote van Piet Hein Eek uit een interview met NRC. En hij verandert zeker de wereld! Je hoeft alleen maar een kijkje te nemen in onze webshop om te zien wat hij bedoelde.