Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  Sjaals van Barentsz Urban Fabric, kijkje in de keuken

  De webshop van Holland Design & Gifts heeft een bijzonder aanbod van prachtige sjaals. Deze zogenaamde ‘City Scarfs’ tonen plattegronden van Nederland en van Nederlandse steden. Zoals Rotterdam, Den Haag en Amsterdam. Deze sjaals worden gemaakt door beeldend kunstenaar Mirjam Hagoort van Barentsz Urban Fabric. De ontwerpen zijn op zich al erg aansprekend en door het verhaal erachter en een bezoek aan het atelier nog meer. We namen een kijkje in de keuken.

  Barentsz Urban Fabric sjaals

  Twee disciplines ontmoetten elkaar bij het ontwerpen van de sjaals

  Mirjam Hagoort werkt samen met stedenbouwkundige Marjolein Peters, met wie zij werkruimte in Amsterdam deelde. Mirjams kunstwerken intrigeren Marjolein, en daarom wilde zij dit graag combineren met haar liefde voor plattegronden. Door Marjoleins interesse heeft Mirjam de grafische schoonheid van stadskaarten ontdekt. “Marjolein vroeg of ik met de techniek, die ik gebruik voor mijn vrije werk, ook stof zou kunnen bedrukken. Waar zij dan iets van zou kunnen naaien,” vertelt Mirjam. Aangezien zij beiden geen ervaring hebben met het ontwerpen van kleding, leek hen sjaals de beste vorm om de plattegronden tot uiting te laten komen. “Zo is het idee van de sjaal ontstaan”.

  Fysieke prints bewerkt in Photoshop

  Tijdens het ontwerpen van een nieuwe sjaal kiest Mirjam eerst een mooie plattegrond. Vervolgens maakt Mirjam fysiek de print van de sjaal door middel van een bepaalde druktechniek, die zij ook regelmatig toepast op haar schilderijen. Daarna scant zij dit in en verfijnt de print met Photoshop. Mirjams uitleg over haar aanpak luidt: “Omdat fysieke druk te grof is, breng ik er met Photoshop meer detail in en kan ik elementen uitsnijden en plakken”. In de beginperiode bedrukte Mirjam alle sjaals zelf in haar zonnige atelier in Amsterdam. Echter bleek dit proces op lange termijn intensief en ingewikkeld te zijn. Om deze reden besloot Mirjam de productie uit te besteden en meteen voor een mooiere kwaliteit stof te kiezen. De City Scarfs worden nu gemaakt van zachte modal-kasjmier of satijnzijde.

  Pins passend bij de stad

  Bij de sjaals creëert Mirjam eveneens unieke speldjes, die passen bij de stad getoond op de sjaal. Bij iedere sjaal voegt zij één, twee of drie handgemaakte pins toe. Mirjam laat ons de hele collectie speldjes zien: deze aanblik verwent onze ogen met een pin, die een fiets afbeeldt voor de Amsterdamse sjaal. Andere pins die Mirjam tevoorschijn haalt, tonen een mini-schilderijtje van Mondriaan (voor de plattegrond van Den Haag) en een klompje (voor de plattegrond van Nederland). Mirjam legt uit dat je op deze wijze een speciale plek op de kaart kunt uitlichten. Vanzelfsprekend is het ook als mooie versiering te gebruiken. Grappig is dat Mirjam als klein meisje al haar creativiteit uitte in het maken van kleine schilderijtjes op muntjes, die ons doen denken aan haar huidige aanbod pins.

  Barentsz Urban Fabric sjaals atelier

  De iepen sjaal

  Naast de ontwerpen die Mirjam zelf bedenkt, ontwikkelt zij ook sjaals in opdracht. Een voorbeeld van werk in opdracht is de sjaal die net klaar is. De limited edition ‘iepen’ sjaal, waarvan er slechts 100 geproduceerd zijn voor het ‘Springsnow in Amsterdam’. Dit jaar staat het festival in het teken van Johanna Westerdijk, die 100 jaar geleden de eerste vrouwelijk hoogleraar werd. Mirjam vertelt dat de ‘iepen’ sjaal gebaseerd is op de parfum die aanleiding was voor Saskia Hoogendoorn en Lieuwe Martijn Wijnands om het festival te organiseren. Haar parfum Eau D’Amsterdam bestaat onder andere uit de geur van de boom ‘de iep’. Bovendien is de iep dé boom van Amsterdam: langs de grachten staan meer dan 75.000 iepen die in de lente hun witte zaadjes verspreiden.

  Vrij werk wordt getoond in een galerie

  Mirjam werkt in haar vrije werk met foto’s die zij zelf maakt en ook later bewerkt. Overal waar zij komt, zowel in Nederland als in het buitenland, vormt voor haar een bron van inspiratie. Mirjam is aangesloten bij een galerie die haar vertegenwoordigt. Om de zoveel tijd wordt er een tentoonstelling georganiseerd met haar werk.

  Barentsz Urban Fabric sjaals vrij werk

  Producten van Barentsz Urban Fabric

  [product ids=”236,1536,1533,247″]