Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

    Naam


    E-mail adres

    Nieuwsbrief

    Paraplu dag op 10 februari ook in Nederland?

    National Umbrella Day wordt Nationale Paraplu dag in Nederland

    Ieder jaar op 10 februari staan amerikanen stil bij de paraplu. En aanstaande zondag is het weer zover. Best een beetje vreemd! Of toch niet? De National Umbrella Day zoals deze paraplu dag in Amerika heet, mag wat ons betreft wel overwaaien naar Europa. Waarom? Omdat de paraplu een ingenieuze uitvinding is. Toch?
    National Umbrella Day ter ere van de paraplu

    Wat viert Amerika op Umbrella Day en waarom

    Tja, de naam zegt het al. Ieder jaar op 10 februari viert men in Amerika de uitvinding van de ‘umbrella’. Een handig apparaat dat je beschermt tegen de zon en de regen. Het apparaat is inmiddels niet alleen maar een gebruiksvoorwerp dat doorlopend wordt verbeterd, maar het is ook een mode-artikel geworden. Heel veel ontwerpers hebben er een modisch aspect aan dit object, dat waarschijnlijk al voor Christus in enige vorm bestond. Er is bewijs gevonden dat de paraplu al teruggaat naar de tijd van de oude Egyptenaren en Chinezen. Meer informatie vind je op wikipedia.

    Een paar weetjes over de paraplu

    1) De oorsprong van het woord umbrella
    Umbra betekent schaduw en umbrella betekent bloem met ronde platte kop. Deze woorden samen geven zowel de functie als de vorm van een paraplu weer.
    Het Nederlandse woord ‘paraplu’ (afgekort Plu) komt van het Franse woord ‘parapluie’ dat ’tegen de regen’ betekent.
    2) Bijgeloof met betrekking tot de plu
    Het is een bekend bijgeloof, dat je pech krijgt, als je een paraplu binnenshuis opent. De legende gaat terug naar hoe het binnenshuis openen van een regenscherm de zonnegod beïnvloedt en beledigt (omdat paraplu’s werden gebruikt om de zon te beschermen).
    3) Houd er rekening mee dat schermstoffen worden gekozen afhankelijk van hun gebruik. Een stof, die bedoeld is om je droog te houden, zal bijvoorbeeld niet lang meegaan als hij wordt gebruikt om de zonnestralen af ​​te weren, omdat de stof niet voor dat tweede doel is gemaakt. Zorg ervoor dat je dus de juiste bescherming kiest.
    4) Overweeg de vele stijlen en afmetingen van jouw regenscherm. Zo zijn er parasols ontworpen om mensen te beschermen tegen de schroeiende zonnestralen en er zijn paraplu’s die netjes opvouwen om in een tas te passen.
    5) Tel eens hoeveel paraplu’s je bezit! Dat zijn er vast meer dan je denkt en misschien ben je alweer uitgekeken op een ontwerp of is er eentje aan vervanging toe.
    6) Leer hoe je een paraplu verzorgt.In plaats van hem gewoon nat op te vouwen, zijn er eenvoudige tips om jouw plu in topvorm te houden:
    – Als je je bestemming hebt bereikt, zoek dan een plekje om je paraplu geopend te houden. Ideale plekken zijn het bad, een kelder, de hal, in ieder geval een plek die wat vocht aankan.
    – Vouw de plu na het drogen droog volgens de instructies van de fabrikant en plaats hem terug in zijn zak of trek de sluiting omhoog.
    – Let tijdens het vouwen op dat de spaken niet uit vorm worden gebogen. Laat gebroken spaken zo snel mogelijk door een schoenmaker repareren, anders zal hij niet lang meegaan.
    Natuurlijk kun je een paraplu niet altijd open laten staan ​​om te laten drogen.
    – Als je je plu-tje niet ergens kunt neerzetten om te laten drogen, schudt dan snel het ergste water eraf, plaats hem gevouwen in een paraplubak of terug in zijn hoes.
    – Als er vlekken op het regenscherm verschijnen, gebruik dan een badhanddoek met warm water om vlekken weg te wrijven. Lukt het met alleen vocht niet, probeer het dan met een zachte afwaszeep, – Gebruik niet te agressieve zeep en wrijf niet te hard, want daar kan het doek van geen enkele plu tegen.

    Paraplu’s met een Nederlands ontwerp

    [product ids=”1827,1375,1235,497″]
    Dit was pas een tipje van de sluier qua informatie over de paraplu, maar er is nog veel meer over een regenscherm te vertellen. Daar komen we graag in een volgend blog op terug. Maar daarom is dit deze uitvinding volgens ons ook in Nederland een gedenkdag waard.