Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  Hoera, Rietveld’s geboortedag! Wij trakteren met een tip: ‘Van Abbe en De Stijl’

  Vandaag vieren wij, Dutch Design liefhebbers, Gerrit Rietveld’s geboortedag! 129 jaar geleden werd de zoon van meubelmaker Johannes Rietveld geboren. Als toonaangevende ontwerper is zijn werk nog steeds prominent aanwezig in meerdere kunststromingen, o.a. in ‘De Stijl’. Om dit te vieren tipt Holland Design & Gifts een spetterende tentoonstelling: Van Abbe en De Stijl. Lees gauw verder over deze aanrader in het Van Abbemuseum te Eindhoven.

  Hoera, Rietveld's geboortedag! Wij trakteren met een tip: 'Van Abbe en De Stijl'. Een blog van Holland Design & Gifts. Zie: www.shop.holland.com van abbemuseum

  Hoera, Gerrit Rietveld’s geboortedag!

  “Zitten is een werkwoord, als je moe bent ga je maar liggen.” Gerrit Rietveld reageerde met deze uitspraak op de kritiek over zijn houten stoelen. Er werd beweerd dat zijn stoelen niet praktisch waren. Gerrit Rietveld trok zich hier niks van aan en bleef op eigenzinnige wijze door gaan met zijn basisprincipes ‘eenvoud’ en ‘functionalisme’.

  Vandaag is Rietveld’s geboortedag. Hij werd op 24 juni 1888 geboren in Utrecht. Als de zoon van een meubelmaker werd kunst er bij Gerrit Rietveld met de paplepel in gegoten. Hij trad vanaf zijn elfde al in leer bij zijn vader en leerde de fijne kneepjes van het houtbewerken. Ben je benieuwd naar zijn allereerste werk? Lees dan onze blog over Slot Zuylen! Al snel kreeg hij afkeer naar massieve en onpraktische meubelen en ontwikkelde hij zijn eigen stijl. Rietveld sleepte op 18-jarige leeftijd zijn eerste opdracht binnen en binnen vijf jaar was hij eigenaar van zijn eigen meubelmakerij.

  Rietveld werd al snel beïnvloed door ‘De Stijl’ van Mondriaan. Deze kunststroming hecht voornamelijk waarde aan de eenvoud van vormen en kleuren. Binnen deze stroming creëerde Rietveld de wereldberoemde ‘Rood-blauwe stoel’. Na enige tijd stapte Rietveld echter over van ‘De Stijl’ naar ‘De Nieuwe Zakelijkheid’, een kunststroming die voornamelijk de nadruk legde op functionalisme.

  Een dag na Rietveld’s geboortedag overleed hij op 25 juni 1964 op 76-jarige leeftijd. Vandaag de dag is zijn passie voor ontwerp en architectuur nog steeds voelbaar. In Utrecht kun je in de voetstappen lopen van Rietveld! Ook wordt zijn werk nog steeds gebruikt als inspiratiebron voor menig kunstenaar. Zoals je kunt lezen in onze interviews met onze Nederlandse ontwerpers. De Stijl speelt een rol bij Lotte Landsheer, Frederik Roijé en Duo Design.

  Van Abbe en De Stijl

  Net zoals in het Gemeentemuseum Den Haag, heeft het Van Abbemuseum een tentoonstelling over ‘De Stijl’. Van Abbe en De Stijl is onderdeel van het themajaar ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’. De tentoonstelling in dit museum in Eindhoven is te bewonderen tussen 17 juni en 31 december 2017. De collectie begint met de wat oudere parels van ‘De Stijl’ en eindigt met hedendaags Dutch Design. De selectie van deze hedendaagse objecten is gemaakt door masterstudenten van de Design Academy Eindhoven. Typerend voor deze kunststijl is dat de individuele kunstwerken nooit op zichzelf tentoongesteld worden. Het werk staat dan wel centraal, maar zijn altijd geëxposeerd met schetsen, notities, brieven en foto’s die de totstandkoming van het werk belichten.

  Van Doesburg was toonaangevend in De Stijl en de veelomvattende vernieuwingen die deze kunststroming met zich mee bracht. Van Abbe en De Stijl exposeert maquettes en ontwerpen van Van Doesburg, waaronder zijn topwerp ‘Ciné-dancing L’Aubette’. Daarnaast wordt er nadruk gelegd op het feit dat Van Doesberg’s werk zich op het raakvlak bevindt van literatuur, kunst, architectuur en design. Wist je dat Van Doesburg ook huizen heeft ontworpen? Lees hier meer!

  Lezingenreeks Van Abbe en De Stijl

  Naast de tentoonstelling worden drie lezingen georganiseerd op donderdagavond tussen 19.00 – 21.00 uur. De prijs per avond bedraagt €10,-. Hierbij zit toegang tot het museum inbegrepen. Wil je de volledige lezingenreeks volgen? Goed nieuws! Een passe-partout voor alle drie de avonden kost €25 i.p.v. €30. Het lijkt nog even ver weg, maar blok hem alvast in je agenda en bestel alvast je kaartjes, want dit beloven inspirerende avonden te worden!

  Lezing 1 (12 oktober): Spel met letters
  ‘Spel met letters’ belicht de grenzeloze drift om te experimenteren in woord, klank en beeld.

  Lezing 2 (9 november): Solo Theo van Doesburg
  ‘Solo Theo van Doesburg’ is een avond vol Doesburg. Niet alleen zijn waarde voor De Stijl, maar ook de waarde zijn latere werk, waarin hij zich duidelijker onderscheidde van Mondriaan, komt deze avond aan bod.

  Lezing 3 (14 december): Echo’s
  In de lezing ‘Echo’s’ neemt curator Nick Aikens je mee in de nieuwe retrospectieve solotentoonstelling van Rasheed Araeen.

  Het Van Abbemuseum

  Wanneer je toch in het Van Abbemuseum bent voor de tentoonstelling Van Abbe en De Stijl, neem dan meteen een kijkje bij de vaste (internationale) collectie van o.a. Lissitzky, Picasso, Kokoschka, Chagall, Beuys, McCarthy, Daniëls en Körmeling. Van Abbemuseum zet de toon in Europa wat betreft hedendaagse kunst en design. Vragen omtrent kunst en samenleving komen in het Abbemuseum op een experimentele wijze aan bod. Het is dan ook geen wonder dat het Van Abbemuseum een broedplaats is voor internationale samenwerking en creatieve kruisbestuiving. Deze broedplaats voel je ook wanneer je door Eindhoven loopt. Lees hier meer over must-do’s in deze Design hoofdstad!

  Psst… ook bij ons is de SALE begonnen! Neem snel een kijkje.

  [product ids=”1063,259,1366,846″]