Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  Vier de trots van 75 jaar vrijheid

  2020: Vier de 75 jaar vrijheid!

  Het jaar 2020 staat voor Nederland in het teken van 75 jaar vrijheid met als thema: ‘Verhalen om nooit te vergeten’. We staan dit jaar een moment extra stil bij het feit dat Nederland 75 jaar geleden bevrijd is en dat we sindsdien in vrijheid kunnen leven. Hiervoor hebben veel Nederlanders zich in die tijd hard voor gemaakt en heeft ook velen offers gebracht. De strijd die is geleverd wordt dit jaar in verhalen gedeeld. Op 31 augustus 2019 is dit jubileumjaar officieel ingeluid in Terneuzen door Z.M. Koning Willem-Alexander.  

  2020: vier de 75 jaar vrijheid!

  2020: Vier de 75 jaar vrijheid!

   

  75 jaar vrijheid nog wel vieren?

  “Is het 75 jaar na de bevrijding van Nederland nog nodig om onze vrijheid ieder jaar opnieuw te vieren? Ja!”, zegt prinses Mabel. “Onze vrijheid, onze democratie, onze rechtsstaat en onze vrije pers lijken zo normaal, maar zijn dat allerminst. Ze zijn fragiel en vergen daarom dagelijks onderhoud – door ons als collectief en door ieder van ons als individu.”

   

  Levenslicht

  In januari staan we in Nederland stil bij de verschrikkingen van de Holocaust door middel van een bijzonder lichtkunstwerk. Op 27 januari 2020 is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz, hét internationale symbool van de Holocaust, werd bevrijd. Met het kunstwerk ‘Levenslicht’ worden 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) tentoongesteld.

   

  Verhalen om nooit te vergeten

  Één van de duizenden indrukwekkende oorlogsverhalen is er een van drie zusjes die zonder ouders de hongerwinter hebben overleefd. Hun ouders waren opgepakt door de Duitsers en hebben sinds de bezetting zichzelf door de oorlog heen geloodst. Op een avond vielen ze in slaap in de sneeuw en vonden het zo’n mooie ervaring, ze dachten dat ze in het paradijs waren.  Later bleek dat dat een bijverschijnsel is als je doodvriest. De meisjes hebben het overleeft en toen de oudste haar moeder terugzag zei zij de moeder: ‘Zo, ben jij er ook nog?’, waarschijnlijk door de verschrikkelijke ervaringen. Lees meer over deze of andere aangrijpende verhalen op deze site.

   

  In aanvulling op bestaande herdenkingen en vieringen organiseert het Nationaal Comité 4 en 5 mei een aantal grote evenementen. Om je trots en dankbaarheid te tonen voor de mensen 75 jaar geleden en de evenementen bij te wonen kun je kijken op deze site.

   

  De diepzinnige teksten van Plint kunnen een mooi cadeau zijn of juist een mooi begin van je dag.

  [product ids=”2400,978,977″]