Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  De Diamantstad Amsterdam

  Echt vakmanschap in Diamantstad Amsterdam

  Wat is uw favoriete edelsteen?‘ De meeste mensen onder ons reageren met het antwoord: ‘diamant!’. Het is ook geen verrassing door de miljoenen euro’s die worden gespendeerd aan marketing en beroemde films die draaien om diamanten. Maar wisten jullie dat ons eigen Amsterdam, de hoofdstad van ons land ook wel Diamantstad Amsterdam wordt genoemd? Het Joods Historisch Museum presenteert dan ook de tentoonstelling Amsterdam Diamantstad.

  Echt vakmanschap in Diamantstad Amsterdam

  Echt vakmanschap in Diamantstad Amsterdam

  De Diamantstad

  Na de tweede wereldoorlog is de diamantindustrie afgenomen in Amsterdam. Echter staat Amsterdam nog steeds bekend als de Diamantstad door de diamantnijverheid in de 17e eeuw. Deze groei in de diamantindustrie kwam vooral door de vakkundige joden die in Amsterdam woonden. Deze groei heeft ruim 300 jaar geduurd en kent hoogtepunten maar ook diepe dalen. Het diepste dal was dan ook na de tweede wereldoorlog doordat de joden dit vak niet meer konden beoefenen. Aangezien de Algemene Nederlandse Diamantbewerkersbond (ANDB) alweer 125 jaar bestaat wordt de tentoonstelling Amsterdam Diamantstad gepresenteerd in het Joods Historisch Museum. Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van de Amsterdamse diamantindustrie.

  De bloei van de diamantindustrie

  In eerste instantie waren de arbeidsomstandigheden voor diamantbewerkers slecht en vooral in de tijden van crisis. Maar door briljant-snijder Henri Polak werd in 1894 de eerste moderne vakbond opgericht, de ANDB. Door deze vakbond werd ook de veertigurige werkweek en achturige werkdag afgedwongen. Henri Polak zorgde voor de culturele ontwikkeling van de arbeiders en door hard werk had de Diamantstad een mooie toekomst voor zich. Zo zijn door twee firma’s in Amsterdam ook diamanten geslepen die behoren tot de Britse kroonjuwelen. De Grote Ster van Afrika, een replica van de Britse scepter met de Cullinan 1 is te zien in de tentoonstelling.

  Naast dat diamanten mooie glimmende stenen zijn die worden gedragen als sieraden staat de diamant ook voor een prachtige vorm. Deze diamant vormige vaas is niet alleen fairtrade maar ook nog eens perfect voor bloemstukken. Ben je al lekker gemaakt door al die diamanten? De webshop van Holland Design & Gifts heeft ook een breed assortiment aan design sieraden.

  [product ids=”2192,1668,1185,2221″]