Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  Vier eeuwen teken- en schilderkunst in één kunsthal

  De stijl van Jan Schoonhoven in kunsthal Rotterdam

  Is jouw vrijetijdsmoment en ideale hobby tekenen of schilderen? Wil jij meer leren dan het schilderen van de fruitschaal die op je keukentafel staat? Dan heb ik de ideale inspiratiebron voor jou. Hoe klinkt het om vier eeuwen aan teken- en schilderkunst te bewonderen in één kunsthal? Volgens mij is dit de perfecte mogelijkheid om je vrije zaterdag op te vullen om daarna op de zondag je ezel er bij te pakken. Het is namelijk de laatste maand om de tentoonstelling ‘Meesterlijk’ te bezoeken in Kunsthal Rotterdam. Naast de 27 kunstenaars die in Rotterdam hun schilderijen en tekeningen hebben hangen wil ik jullie ook inspireren met wat informatieve kunst in deze blog.

  De stijl van Jan Schoonhoven in kunsthal Rotterdam

  De stijl van Jan Schoonhoven in kunsthal Rotterdam

  Rembrandt en van Gogh in één kunsthal

  Om de werken van de tentoonstelling beter te begrijpen als je in de kunsthal loopt zal ik jullie mee nemen aan de hand van twee beroemde kunstenaars. De eerste kunstenaar waar ik wat meer over wil vertellen is Rembrandt van Rijn. Hij is een van de grootste schilders in de Europese kunst en de belangrijkste Hollandse meester van de 17e eeuw. De stijlperiode waarin Rembrandt zijn vakmanschap liet zien staat bekend als de barok. Hierin werd architectuur, beeldende kunst, literatuur en muziek aangeduid die waren voortgekomen uit de Italiaanse renaissance en het maniërisme. Deze periode begon in de 17e eeuw of te wel de gouden eeuw. Zo is het schilderij “Een meisje in een schilderlijst’ een typisch schilderij waar Rembrandt wel zijn eigen draai aan gaf.  Zijn werk kan beschreven worden als realistisch gedetailleerd met een rijk kleurenpalet en een contrast tussen fel licht en donkere schaduwpartijen.

  De tweede Nederlandse kunstenaar is Vincent van Gogh die zijn korte leven heeft geleefd in de 19de eeuw. Door zijn verhuizing naar Parijs veranderde zijn schilderstijl ook. Het donkere palet wat we kennen van ‘De Aardappeleters’ werd levendiger en helderder. Dit kwam door de postimpressionisten die van Gogh leerde kennen door zijn broer. Postimpressionisme is voortgekomen uit de stijl impressionisme. Deze schilders experimenteerden met beeldelementen als vorm, lijn en kleur en met schildertechnieken. Een uitspraak van Vincent van Gogh was dat hij kleur op een meer willekeurige manier ging gebruiken, zodat hij zichzelf krachtiger kon uitdrukken.

  Wat is jouw eigen stijl?

  Naast de stijlen van deze kunstenaars tijdens heeft iedere kunstenaar zo zijn eigen voorkeur. Om hier achter te komen is deze tentoonstelling natuurlijk veel leuker dan naar je scherm staren en het op google te zoeken.

  Gelukkig zijn niet alle kunstwerken van deze geweldenaren zo duur. Onze eigen Holland Dutch Designers hebben ook mooie artikelen gemaakt gebaseerd op hun werken. Neem maar eens een kijkje op de webshop van Holland Design & Gifts.

  [product ids=”2614,2591,2189,1448″]