Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  Rood wit blauw! Nederland viert Bevrijdingsdag!

  Op 5 mei wordt er in Nederland weer zeer enthousiast Bevrijdingsdag gevierd. Op deze bijzondere dag vieren we dat in 1945 Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting. Tegenwoordig wordt de nationale feestdag groots gevierd door heel Nederland en hangen veel Nederlanders de rood wit blauw vlag uit.

  Rood wit blauw! Nederland viert Bevrijdingsdag!

  Rood wit blauw en oranje?

  Op een dag als Bevrijdingsdag gaat de oranje wimpel niet mee aan de rood wit blauw vlag. Waarom dat zo is wordt duidelijk als we een stukje de geschiedenis in duiken. Onze prachtige rood wit blauwe vlag was namelijk eerst oranje wit blauw. Er werd in 1596 besloten dat de vlag van oranje naar rood moest veranderen. Waarom dit moest gebeuren is niet geheel duidelijk. In 1937 wordt de kleur rood herbevestigd en in 1949 worden de kleuren rood wit blauw gestandaardiseerd.

  Met vlag en wimpel

  Dat er zo vaak bevestigd moest worden dat de vlag toch echt rood wit blauw moet zijn heeft te maken met het in ere houden van de kleur oranje. De kleur oranje komt waarschijnlijk van Willem van Oranje die Nederland tijdens de Tachtigjarige Oorlog bevrijdde van het Spaanse bewind. De oranje wimpel is een tussenoplossing om iedereen tevreden te stellen.

  Tegenwoordig draagt Nederland de rood wit blauw vlag uit met feestelijke gebeurtenissen of de vlag wordt halfstok gehangen bij een overlijden. De oranje wimpel wordt alleen gebruikt op Koningsdag en op de verjaardagen van de koningin en de prinsessen.

  Eenheid en onafhankelijkheid

  De Nederlandse rood wit blauw vlag staat symbool voor de eenheid en onafhankelijkheid van ons land. Dat is dus het perfecte symbool om op Bevrijdingsdag uit te dragen. Op Bevrijdingsdag worden door het hele land evenementen georganiseerd om de vrijheid van Nederland te vieren. Aanstaande 5 mei wordt het weer één groot feest!

  Neem eens een kijkje op Holland Design & Gifts op Pinterest voor ander verrassend Dutch Design in de kleuren rood, wit, blauw of oranje.

  [product ids=’’1726,286,1278,1724’’]