Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

    Naam


    E-mail adres

    Nieuwsbrief

    Van Gogh ‘belicht’ de straten

    Van Gogh

    Op locaties door heel Nederland worden straten verlicht op een wel zeer originele wijze. Op de Vincent van Goghstraat in Amsterdam, de Vincent van Goghlaan in Doorn, de van Goghlaan in Sassenheim en op nog 21 andere van Gogh straten door Nederland wordt een gebracht aan de brieven van Vincent van Gogh. Dit initiatief is een onderdeel van de Van Gogh Belicht campagne, ontwikkeld door het Van Gogh Museun. Zij willen deze brieven in de schijnwerpers zetten onder het Nederlandse volk. 

    De Van Gogh brieven zijn hier te lezen

    Axel Rüger (directeur Van Gogh Museum): ‘Van Gogh was niet alleen een kunstenaar, maar ook een groot (brief)schrijver. Er is enorm veel interesse in zijn brieven, dus wij gaan ze voor een groot publiek toegankelijk maken. Via een landelijke campagne, een website en een podcastserie kan het Nederlands publiek de brieven zich echt eigen maken en Vincent nog beter leren kennen.’ 

    Via de website van het Van Gogh Museum kunnen bezoekers terug in de tijd gaan en de échte brieven van Van Gogh teruglezen. Door actief aan de slag te gaan met passases te highligten en favoriete citaten te delen op de website en sociale media, maken bezoekers kans om onderdeel te worden van de campagne. De favoriete quotes van bezoekers worden vervolgens geprojecteerd in 24 verschillende Van Goghstraten door het land. 

    Adriaan van Dis, Loes Luca, Kees van Kooten en nog vele andere uitgesproken acteurs en schrijvers lezen en lichten de brieven toe in verschillende podcast afleveringen. ‘Deze brieven zijn een belangrijke bron om Van Gogh beter te begrijpen, als kunstenaar en als mens’, aldus museumdirecteur Axel Rüger. 


    Mede door de brieven is Holland Design & Gifts ontzettend geinspireerd door Van Gogh’s werk. Het is dan ook niet voor niets dat wij meer dan 50 artikelen in de webshop aanbieden die geïnspireerd zijn door Vincent van Gogh.

    Denk bijvoorbeeld aan het schilderij Amandelbloesem. Van Gogh schilderde dit sprankelende stilleven van tere amandelbloesem tegen een helderblauwe lucht voor zijn net geboren neefje Vincent Willem. Als symbool voor het jonge leven koos Van Gogh de takken van de amandelboom, een vroegbloeiende boomsoort, die al in februari de lente aankondigt. Voor het onderwerp, de scherpe omlijningen en de plaatsing van de boom in het beeldvlak liet hij zich inspireren door de Japanse prentkunst. Van Gogh had het schilderij bedoeld voor boven het bed van Theo en zijn vrouw Jo, maar die hingen het werk in de woonkamer boven de piano. Het is niet verwonderlijk dat het voor de familie Van Gogh altijd het meest dierbare werk is gebleven. Vincent Willem zou later het Van Gogh Museum oprichten.