Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  Van Mondriaan tot Dutch Design

  In het thema ‘Van Mondriaan tot Dutch Design’ kleurt Nederland langzaam rood, wit, geel, blauw en zwart ter ere van het 100 jarig bestaan van de Nederlandse kunststroming De Stijl. De Stijl, die de laatste 25 jaar onder de naam Dutch Design werd voortgezet, inspireerde en inspireert nog steeds veel ontwerpers, kunstenaars en architecten in hun werk.


  Rood, wit, geel, blauw en zwart

  Nederland brengt een ode aan De Stijl

  Al in 2015, tijdens de World Travel Market (WTM) wordt 2015 uitgeroepen tot het themajaar ‘Mondriaan tot Dutch Design’. Na een succesvol 2016, waarbij op heel veel plaatsen in Brabant een ode werd gebracht aan Jheronimus Bosch, is het in 2017 de beurt aan de kunststroming De Stijl en haar volgers zoals o.a. Piet Mondriaan, Gerrit Rietveld en Bart van der Leck.

  Van Mondriaan tot Dutch Design

  De Stijl is 100 jaar geleden opgericht als kunstrichting, die zich wilde onderscheiden. De Stijl kende strakke regels voor de vormgeving. De Stijl is abstract, gebruikt primaire kleuren (rood, wit, geel, blauw en zwart), strakke horizontale en verticale lijnen. Een eigen karakter en een heel herkenbaar beeld. De Stijl werd door architecten, kunstenaars en ontwerpers doorvertaald in hun werk en zette daarmee Dutch design op de kaart.

  Officiële opening door Koning Willem-Alexander

  Het honderdjarig bestaan van De Stijl wordt door veel musea en Nederlandse plaatsen aangegrepen om de invloed en inspiratie van De Stijl voor een breed publiek toegankelijk te maken. En er zijn veel plaatsen in Nederland, die een band met De Stijl of met de leden van De Stijl hebben. Vandaag, zaterdag 11 februari 2017, werd het jubileumjaar ‘Van Mondriaan tot Dutch design’ officieel geopend door Koning Willem-Alexander in het Haagse Gemeentemuseum. De koning gaf het startschot van de tentoonstelling ‘Van Mondriaan tot Dutch design: De uitvinding van een nieuwe kunst’.

  Nederland kleurt rood wit geel blauw en zwart

  Niet alleen de musea besteden aandacht aan de typisch Nederlandse kunststroom, die zo herkenbaar is en zoveel impact heeft en heeft gehad. Langzaam kleurt Nederland rood, wit, geel, blauw en zwart. In Den Haag, de stad waar maar liefst 300 werken van kunstenaars van De Stijl zijn verzameld in het Haagse Gemeentemuseum heeft het gemeentehuis een Mondriaan jasje aangekregen. Ook in Leiden en Amersfoort, de geboorteplaatsen van resp. Theo van Doesburg en Piet Mondriaan wordt volop aandacht besteed aan De Stijl. En natuurlijk in Utrecht, de broedplaats van deze kunststroom, ontkom je niet aan rood, wit, geel, blauw en zwart. Kijk maar eens op www.holland.com waar je allemaal voor meer informatie Mondriaan en De Stijl terecht kunt.

  Internationale iconen van vernieuwing in kunst en design

  De Stijl heeft wereldwijd kunstenaars, ontwerpers en architecten beïnvloed en geïnspireerd. En dat doet het nu nog. Daarom vieren we gelijktijdig de 25-jarige verjaardag van Dutch Design. Veel tentoonstellingen en evenementen laten werk van Mondriaan, Rietveld, Van der Leck en Van Doesburg zien. Dit wordt gecombineerd met het werk van hedendaagse toonaangevende designers. In Brabant tonen verschillende musea hedendaags Dutch Design en Eindhoven staat van het voorjaar tot de herfst bol van design-events. Bovendien vindt in 2017 de eerste editie van de World Design Expo plaatst in Eindhoven.

  In het teken van De Stijl

  [product ids=”1603,1533,1406,900″]