Wil jij Dutch Design cadeautips en aanbiedingen ontvangen?

Schrijf je in en krijg €5 korting bij hollanddesignandgifts.com/nl/

  Naam


  E-mail adres

  Nieuwsbrief

  De Ploeg: 100 jaar avant-garde in Groningen

  Van Gogh als invloed op de leden van De Ploeg

  Dit jaar is het honderd jaar geleden dat een aantal jonge Groninger kunstenaars Kunstkring De Ploeg oprichtten. Om deze reden presenteert het Groninger Museum een grote overzichtstentoonstelling: Avant-garde in Groningen, De Ploeg 1918-1928. Centraal staat het culturele klimaat in Groningen waarbinnen De Ploeg is ontstaan.

  Van Gogh als invloed op de leden van De Ploeg

  Van Gogh als invloed op de Ploegleden – Korenvelden onder wolkenlucht

  De jonge kunstenaars vonden honderd jaar geleden dat de schilderkunst drastisch moest veranderen. Onder andere Jan Altink, Johan Dijkstra, Jan Wiegers en Alida Pott verenigden zich onder de naam De Ploeg. De Groningse kunst moest immers worden ‘omgeploegd’. De Ploeg kende geen artistiek manifest, maar de groep had wel een heel concreet doel. Dit doel was Groninger artiesten bij elkaar brengen, om het kunstleven op alle wijzen te bevorderen.

  Door invloed van de Duitse expressionist Ernst Ludwig Kirchner, ontstond er binnen De Ploeg een expressionistische voorhoede. De typerende onderwerpen voor de Ploegschilders zijn portretten en het Groninger landschap. In de tentoonstelling in het  Groninger Museum kan je felle kleuren, grote contrasten en uiteenlopende stijlen verwachten.

  Ook werk van tijdgenoten en niet-Ploegleden zoals onder andere Jozef Israëls en Otto Eerelman zal getoond worden. Hierdoor zal het contrast duidelijk zijn. Bovendien zal er werk te zien zijn van Ernst Ludwig Kirchner en Vincent van Gogh. Deze kunstenaars hadden beiden grote invloed op de ontwikkeling van de Ploegleden.

  Niet alleen op de ontwikkeling van de ploegleden had Van Gogh grote invloed. Nog steeds valt hij niet weg te denken uit de Nederlandse kunst. In onze webshop is genoeg te vinden voor de echte Van Gogh liefhebbers. Bijvoorbeeld een karaf met glas, mét een verrassing in de bodem: één van de meesterwerken. Ook Wanda van Riet van het merk Hendrik’ gebruikt op haar ontwerpen dessins van onder andere Van Gogh. Uit alle Van Gogh producten op onze website is een paraplu in deze tijd natuurlijk onmisbaar!

  De verzameltentoonstelling Avant-garde in Groningen is te zien tot 4 november 2018.

  [product ids=”1375,1174,505″]